Business

XVIII Jornada de Retail Comertia

Escribà, l’art dolç de la innovació

Escribà
Foto: Escriba.es

No és xinès, però Christian Escribà té un punt en comú amb la cultura mil·lenària de l’Imperi del Centre: entén la crisi com una oportunitat per repensar i continuar endavant, reinventant-se contínuament.

Així va quedar demostrat en la darrera jornada de Retail que cada any organitza Comertia. Escribà va començar reconeixent que el context actual l’havia forçat a prendre mesures doloroses, com el tancament de la botiga a un dels millors centres comercials del país: l’Illa, a la part alta de la Diagonal de Barcelona. “Has de saber quan retirar-te”, va reconèixer.

Ara bé, segons la seva filosofia, fa un pas enrere per donar-ne dos endavant. La contrapartida al tancament de la botiga: una obertura nova, al bell mig del barri de Salamanca de Madrid, al carrer Serrano, en un nou projecte anomenat Sweet Space, on es fusionen la moda, les tendències i la dolçor dels seus productes.

Com tots, va viure el tancament de la passada primavera amb inquietud. I no va ser aliè als problemes que se’n van derivar, com mostra el tancament de l’Illa. Però aquella situació va esperonar les seves ganes d’endolcir aquella trista existència. Què va fer? En un moment on la reclusió forçada limitava el contacte físic amb els éssers més estimats, va recuperar un vell projecte per a una pel·lícula d’Almodóvar: un bombó amb forma de petó. A través del lloc web temandobesos.com va comercialitzar aquests singulars bombons amb força èxit. Una original manera de mostrar afecte en un moment on la distància física era un entrebanc per demostrar les emocions pròpies d’una família o un amor (temporalment) impossible.

Una altra iniciativa que va afrontar sempre amb l’ajut i col·laboració de la seva companya, Patricia Schmidt, va ser, segons les seves pròpies paraules, “democratitzar la pastisseria”. I ho va fer a través d’un projecte que apropa productes de qualitat a través de la venda multicanal en tendes gourmet i l’online a nous nínxols de consumidors. Per a aquesta iniciativa, aquest particular pastisser va crear la marca Escribà Dreams.

Però aquesta hiperactivitat emprenedora ha anat de la mà d’una innovació constant. Escribà va explicar com amb els codis QR, inventats fa 8 anys i que ara estan vivint una segona joventut amb la crisi del coronavirus, ha plantejat desenvolupar aliances amb empreses que poden vendre el seu producte com un servei afegit, reforçant el valor d’ambdues marques.

I si parlem d’aliances, Escribà defensa la dita conforme “la unió fa la força”: a Casa SEAT, a la cruïlla de Diagonal amb jardinets de Gràcia, per exemple, ell és el responsable del servei de cafeteria i restauració. Però encara n’hi ha més. Una altra iniciativa empresarial que busca la complementarietat entre la restauració i la gran distribució és la que ha desenvolupat Ametller Origen i el seu mercat d’autors, on ell, juntament amb altres professionals del sector com Nando Jubany, Carles Gaig o José Maria Kao, ofereixen un ampli ventall de productes d’alta qualitat a través d’un punt de venda físic i virtual, doncs també es pot comprar a través d’Internet.

En l’àmbit del retail físic, la seva darrera aventura l’ha portat a terme amb l’estreta col·laboració d’Enrique Tomás amb Foodies’ a la T1 de l’aeroport d’El Prat. Un espai que conjuga el millor producte dolç i salat i que, segons reconeix el pastisser, està previst ampliar la xarxa d’establiments sota aquesta nova ensenya.

Com es veu, una ment inquieta que, si bé la pandèmia ha complicat la gestió (per exemple, la proposta de cafeteria-restauració gourmet que Escribà ofereix a Grandvalira, a Andorra), no impedeix llençar noves maneres de fer.

La seva aposta és “l’especialització”, que no deixa de ser “la millor manera de plantar cara a la indústria que processa i no pot arribar amb un producte fresc en el seu dia a dia” davant de consumidors cada cop més exigents. Aquesta menor escala, però, no ha impedit ni limitat, gràcies a Internet, les seves vendes. Com a darrer exemple d’aquesta inquietud constant: Escribà ha desenvolupat un packaging que permet enviar pastissos a qualsevol racó del país i que aquests arribin en condicions.

We also recommend you