ESCI-UPF

El present i futur de l’auditoria a ESCI-UPF

  • 30/11/2020
  • 2 mins reading time
RSC Auditoria
Xavier Carbonell conversant amb Maria Eugènia Bailach. / Foto: ESCI-UPF

Dins de l’àmbit de l’assignatura d’Auditoria del GNMI, el professor i director de la Càtedra MANGO de RSC, Xavier Carbonell ha entrevistat Maria Eugènia Bailach, llicenciada en empresa i sòcia d’auditoria i assurance a Auren. Auren és l’empresa d’auditoria i consultoria més important d’Espanya, que ofereix també serveis legals i d’assessoria fiscal. La xerrada ha girat al voltant del present i futur de la professió.

Per començar, Maria Eugènia Bailach i Xavier Carbonell han parlat de la dimensió internacional de l’empresa Auren des que forma part de l’organització Antea, amb cobertura a més de 70 països. Això permet a l’empresa tenir una visió global i treballar els “problemes” internacionals dels seus clients com un únic interlocutor. Fet que afavoreix mantenir el màxim nivell de qualitat dels seus serveis arreu del món.

En l’auditoria de qualsevol empresa realitzada per Auren, ens explica Bailach, trobarem un organigrama molt clar. En una auditoria el soci controla i fa la revisió del treball al mateix temps que és qui es relaciona amb el client. Sota aquesta figura es troba el gerent de l’auditoria que gestionarà els terminis, la recepció de la documentació i altres procediments tècnics. El cap d’equip és un auditor que dirigeix als auditors juniors o becaris, aquells que treballaran dia a dia amb la documentació prestada per l’empresa. És imprescindible, defensen Carbonell i Bailach, que totes les peces d’aquesta estructura vagin coordinades a la perfecció per tal d’assegurar un treball ben fet. Un altre faspecte que destaca Bailach quant al funcionament d’Auren és l’existència d’un comitè propi de control que dictamina una normativa pròpia i supervisa la feina de totes les seus. La funció d’aquest comitè és assegurar que es compleixen sempre els estàndards màxims de qualitat i les regulacions del Pla General de Comptabilitat.

Per tancar la sessió, Xavier Carbonell ha preguntat sobre el futur de la professió i com ha afectat la COVID-19 a la seva feina. Bailach ha explicat que en la darrera dècada les empreses s’han professionalitzat molt i que moltes tenen un equip financer propi que facilita la feina dels consultors i auditors. Durant el confinament, aquests serveis financers han fet de nexe amb les auditores fent ús de la digitalització de documents. Això, assegura, no pot substituir el treball de camp a l’empresa, imprescindible per entendre la seva cultura i funcionament. Aquest coneixement de la cultura d’empresa i de les seves pràctiques ha començat a fer-se servir per a la redacció dels informes no financers, on s’incorpora l’anàlisi d’allò que l’empresa aporta a la societat com, per exemple, el seu compromís amb el medi ambient.

Segons Bailach, el futur de l’auditoria passa per la creació d’informes integrats on els aspectes financers i els no financers s’uneixin per poder entendre l’empresa com una totalitat. Això augmentarà el coneixement i reduirà el risc en les inversions.

We also recommend you