ESCI-UPF

Els joves i la manca d’oportunitats

  • 27/11/2020
  • 1 min reading time
Joves manca oportunitats
Foto: Factor Capital Humano

Joan Ribas, professor del GNMI, escriu sobre la situació laboral dels joves espanyols en un article publicat al Diario de Ibiza. Com apunta, a nivell general “la situació estructural del mercat de treball a Espanya és una anomalia mundial”, ja que en els últims 40 anys la taxa d’atur ha superat el 20% en tres ocasions i l’impacte de la crisi de la COVID-19 està fent repuntar el nombre d’aturats quan el país tot just es començava a recuperar dels estralls provocats per la crisi financera del 2008.

En aquest context, explica, els joves són els que més estan patint les conseqüències de la crisi actual i són el col·lectiu que més ha patit les anteriors crisis. Com exposa el professor, la taxa d’atur juvenil a Espanya és més del doble de la mitjana europea i la temporalitat de la feina també és molt elevada respecte els estàndards europeus.

L’estructura del mercat de treball espanyol dificulta la incorporació dels joves que, quan aconsegueixen accedir-hi, sovint es troben amb problemes d’estabilitat i dificultats de promoció. Tal com afirma Ribas, hi ha un gran contrast “entre els discursos sobre la generació més preparada de la història i la realitat d’un mercat laboral que els deixa de banda”.

Joan Ribas sosté que “l’atur, la temporalitat i la precarietat en general dels joves és una situació molt greu, amb conseqüències econòmiques i socials nefastes, tant presents com futures”. Com explica, existeix una polarització entre els joves que decideixen provar sort a l’estranger, on senten que se’ls valora el seu talent i potencial, i els joves que es queden, amb poques oportunitats laborals i encara menys perspectives de futur. Aquestes circumstàncies, a més, provoquen un retard en l’emancipació, una caiguda de la taxa de fertilitat i problemes d’exclusió social derivats de la falta de futur. Una situació que el professor titlla de catastròfica i de fracàs col·lectiu.

Tenint en compte la situació actual, Joan Ribas creu que “si no canvia el model de creixement, el mercat de treball i la situació laboral i social dels joves difícilment canviarà”. Ara bé, considera que la falta de recursos per afrontar l’escenari de recuperació de la pandèmia pot ser, paradoxalment, una oportunitat per a Espanya. Ribas confia que la UE impedeixi el malbaratament de fons i ajudi a orientar la recuperació econòmica espanyola cap a activitats amb més valor afegit acompanyades de reformes al sistema laboral i educatiu.

We also recommend you