ESCI-UPF

Biden, una presidència que mira al passat

  • 26/11/2020
  • 1 min reading time
Biden presidència passat
Foto: Computerworld.com

Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, reflexiona al diari Ara sobre el marge de maniobra que tindrà Joe Biden durant la seva presidència vist el panorama que ha deixat Donald Trump, dins i fora dels EUA.

Biden planteja unes línies de govern que reprenen polítiques de l’últim mandat Obama. No és estrany si tenim en compte que ell n’era vicepresident. Però Carreras es pregunta si es podrà tornar enrere com si res no hagués passat. I ho posa en dubte per dos factors importants: el Senat segueix sent republicà, els demòcrates han perdut pes al Congrés (tot i que mantenen la majoria), i el Tribunal Suprem també és de majoria republicana; així que Biden estarà al govern, però disposarà de poques eines per prendre decisions. I, en segon lloc, moltes de les polítiques adoptades per Trump es veuen amb bons ulls fins i tot per alguns demòcrates: el proteccionisme, el fre a la globalització, la guerra comercial amb Xina.

No oblidem que Trump ha perdut les eleccions per la gestió de la COVID-19, però va tenir 3 anys de creixement econòmic que han estat molt aplaudits internament.

El nou president portarà els EUA de nou a les grans organitzacions i pactes mundials multilaterals com l’OMS o el pacte pel canvi climàtic de París. Però serà difícil que pugui tirar enrere decisions de Trump com el bloqueig de l’OMC, el trencament del TTIP o el Tractat Transpacífic.

Davant d’aquest panorama, la Xina segueix creixent a tots els nivells, també com a potència tecnològica, tot l’Extrem Orient ha sabut gestionar millor la pandèmia, la UE passa per un període de crisi i poc dinamisme difícil de superar… Com apunta Albert Carreras, “Els EUA i la UE hauran de reconèixer les seves respectives febleses i cooperar més si volen protegir l’espai comú de governs més democràtics i societats lliures.”

We also recommend you