ESCI-UPF

“L’RSC és una necessitat de marca”

  • 23/11/2020
  • 4 mins reading time
RSC necessitat de marca
Foto: Pxhere (Mohamed Hassan)

Xavier Carbonell, director de la Càtedra Mango d’RSC i professor d’ESCI-UPF, conversa amb Mercè Mullor, empresària i presidenta de Respon.cat, i Antonio García, responsable de Responsabilitat Social d’FGC, per conèixer com apliquen la responsabilitat social a les seves organitzacions.

Xavier Carbonell, director de la Càtedra Mango d’RSC i professor d’ESCI-UPF, ha conduït un parell de xerrades amb persones de l’àmbit de la responsabilitat social corporativa (RSC) amb l’objectiu d’acostar exemples de polítiques i accions en matèria d’RSC que s’estan duent a terme a casa nostra. Aquesta iniciativa recupera el fil de les xerrades que es van celebrar el curs passat en el marc de l’assignatura Responsabilitat Social en les Organitzacions on van participar Daniel Faura, Joana Amat i Isidor Boix.

En la primera xerrada, Xavier Carbonell ha tingut ocasió de parlar amb Mercè Mullor, empresària i consellera delegada de Mullor S.A, una empresa familiar dedicada als facility services i a l’outsourcing de serveis tècnics de neteja, manteniment i restauració col·lectiva que compta amb més de 3.500 treballadors, més de 1.000 clients i més de 70 anys d’experiència. Mullor també és presidenta de Respon.cat, una iniciativa que busca implementar i divulgar l’RSC al territori català.

En primer lloc, Mullor ha parlat de l’enfocament amb què la seva empresa entén la responsabilitat social. Considera que els treballadors són el seu principal actiu i, per això, sempre s’han preocupat per assegurar-los un bon ambient de treball i crear dinàmiques positives per transmetre’ls estabilitat i compromís. Segons Mullor, aquesta manera de fer també és una estratègia empresarial. Si els treballadors veuen que l’empresa es preocupa per ells, s’impliquen més i es fan seu el projecte, de manera que l’organització esdevé més competitiva i aconsegueix retenir el talent.

Des de fa més de 15 anys aposten per la inserció dels col·lectius més vulnerables a l’empresa amb l’objectiu d’ajudar al desenvolupament personal i professional a persones que d’entrada ho tenen més complicat. Des d’aleshores han fet d’aquesta manera de treballar la seva filosofia d’empresa, amb el convenciment que cal traduir aquestes idees en accions concretes per tal d’aportar una contribució real a la societat.

Pel que fa a les accions en responsabilitat social, Mullor ha explicat que en l’àmbit de la igualtat aposten per trencar amb els estereotips de gènere en un sector com el de la neteja i el manteniment, on encara avui estan molt arrelats. D’altra banda, col·laboren amb entitats socials per formar persones en risc d’exclusió social, els ofereixen l’oportunitat de fer pràctiques a l’empresa i els ajuden a desenvolupar-se professionalment. També col·laboren amb entitats esportives que treballen amb joves amb discapacitat, als quals han donat l’oportunitat de treballar en el procés de digitalització de l’empresa.

Quan Xavier Carbonell li ha preguntat com van afrontar els primers mesos de pandèmia, Mullor ha explicat que es va donar una doble situació. D’una banda, part de la seva clientela va haver de tancar (hosteleria, escoles, centres comercials…) de manera que van haver de gestionar un ERTO del 10% de la plantilla. De l’altra, hi havia altres clients necessitaven més servei que mai i nous protocols higiènics (sector sanitari, industrial, alimentari…).

Mullor ha explicat que un dels punts essencials de la gestió d’aquesta situació tan complexa va ser la comunicació, no perdre el contacte ni amb els seus treballadors ni amb els seus clients. A més, van posar a disposició dels treballadors en ERTO el servei psicològic que tenen contractat per a les persones més vulnerables i, per a aquells que no es trobaven en aquesta situació, van obrir la possibilitat de demanar-ho en cas de necessitat.

Finalment, Mullor ha reconegut que anys enrere l’RSC es veia com una cosa pròpia de les multinacionals i que només podien aplicar aquells que disposaven de molts recursos. Per sort, ha dit, això està canviant i cada cop més pimes estan incorporant la responsabilitat social en el seu ADN ja que “l’RSC és una necessitat de marca, de retenció de talent i de moure el teu negoci”.

Xavier Carbonell també ha conversat amb Antonio García, encarregat de Responsabilitat Social a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb una llarga trajectòria en l’àmbit de la consultoria i la sostenibilitat. García ha explicat que FGC és una empresa pública de 2.000 treballadors amb una gran implicació en la responsabilitat social i la sostenibilitat, és per això que es consideren una organització activista i d’activistes.

L’any 2007 van impulsar el primer pla de responsabilitat social i des de llavors l’empresa ha fet una aposta continuada per aquest compromís. L’any passat FGC va crear el seu propi Consell de Responsabilitat Social en el qual participen persones externes a l’organització que aporten una visió global de les problemàtiques a afrontar i els permeten entendre quins són els reptes a assolir.

García ha explicat en què consisteix l’estratègia 10-30 impulsada per l’empresa: 10 eixos de treball que han d’acomplir abans del 2030. Un d’aquests eixos és la sostenibilitat i entre els programes d’RSC hi ha la compra socialment responsable, tant de productes com de serveis. Aquest any 2020 gairebé el 100% de la licitació segueix aquest criteri. FGC també s’ha sumat al repte de l’Agenda 2030 de l’ONU i afirma que “com a empresa pública, volem liderar aquesta dècada per l’acció”.

Antonio García ha remarcat la clara aposta per les energies renovables que es fa des de FGC. Ha explicat que enguany tota l’energia elèctrica consumida prové de fonts renovables, i que per a l’any que ve el repte és que el 100% de l’energia elèctrica consumida sigui d’origen solar. També ha assenyalat que el 2030 tenen l’objectiu d’assolir la neutralitat en emissions de CO₂ i que treballen per aplicar el model d’economia circular a l’empresa. Les adquisicions de nous trens seran 100% reciclables i tots els aparells elèctrics que compren són reciclables i han estat produïts respectant els Drets Humans.

Per últim, Antonio García ha parlat sobre com FGC ha fet front a la pandèmia. A principis de març van elaborar un pla de contingència i, al tractar-se d’un servei essencial, van tenir molt clar que calia assegurar una mobilitat sostenible però sobretot segura, tant per a les persones usuàries com per als clients i els treballadors. A banda d’implementar el teletreball en llocs on va ser possible i impulsar la digitalització, FGC va col·laborar amb organitzacions institucionals i sense ànim de lucre en el recapte de recursos i va cedir espai a la web i als trens per poder fer aquesta crida a la ciutadania.

We also recommend you