La importància del canal de Suez
06/04/2021
El director d’ESCI-UPF, Albert Carreras, ha publicat un article al diari ARA on analitza la importància del canal de Suez arran de l’incident de la nau de mercaderies Ever Given.
Després de 8 anys de negociacions, s’ha signat el primer tractat multilateral del món (RCEP) que agrupa 15 països de la zona Àsia-Pacífic.
Vuit anys han trigat els països de l’ASEAN a incorporar Xina, Japó, Corea, Austràlia i Nova Zelanda i crear el nou RCEP. En total són 15 països que suposen el 28% del comerç mundial, un 30% del PIB global i un mercat d’uns 2.200 milions de persones. Xifres més que sorprenents i que decanten el pes de la balança de la globalització cap al costat xinès.
L’objectiu d’aquest tractat és aconseguir obrir intercanvis comercials i, per aquest motiu, s’eliminen el 90% dels aranzels, s’eliminen les restriccions comercials de productes i serveis un 65%, s’aposta per l’economia digital, es redefineix la propietat intel·lectual i s’uniformitzen les regles administratives. Tanmateix l’RCEP no parla de drets laborals, ni de medi ambient. En suma, un acord que afavoreix les grans empreses i obligarà a les pimes a associar-se per poder competir i mantenir-se.
Amb aquesta signatura es contribueix a crear cadenes de valor que s’han destruït com efecte de la COVID-19 i a treballar per la recuperació econòmica. Tot i que a ningú se li escapa que és també una contraofensiva a la política d’aïllament promoguda per Trump. L’acord consolida les ambicions geopolítiques de la Xina a la regió al voltant de les noves rutes de la seda i farà que el gegant asiàtic tingui menys dependència dels mercats i tecnologies occidentals.
Cal apuntar que l’Índia havia d’entrar dins el RCEP, però que va decidir fer-se enrere per por a veure el seu mercat inundat de productes d’altres països (productes xinesos, sobretot, però també productes agrícoles d’Austràlia i Nova Zelanda). S’entén si es té en compte la seva política proteccionista a causa d’una economia amb dèficit a la seva balança comercial, mentre que les dels altres membres tenen totes superàvit.
06/04/2021
El director d’ESCI-UPF, Albert Carreras, ha publicat un article al diari ARA on analitza la importància del canal de Suez arran de l’incident de la nau de mercaderies Ever Given.
06/04/2021
Xavier Fornt, profesor de Banca Internacional del Máster en Comercio Exterior, compara la situación actual del barco de mercancías Ever Given encallado en el canal de Suez con las repercusiones que tuvo la quiebra de la naviera coreana en 2016.
09/03/2021
EUKIT, the ESCI-UPF Jean Monnet Module on “Knowledge and Innovation for the European Trade Challenges”, organized a talk with Patricia Garcia-Duran about the EU Trade Policy and the changes it has faced over the last years.
Leave a message