LCA4Climate

ONU: “L’activitat humana és responsable de les pandèmies”

Pandèmies i economia circular
Foto: The Wildlife Society (Alan Harper)

L’organisme supranacional alerta sobre la responsabilitat de l’acció humana en l’augment de malalties d’origen animal. L’explotació insostenible del planeta és el principal causant de les darreres pandèmies segons l’IPBES de l’ONU.

En els darrers mesos, l’IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) ha realitzat un estudi que busca mesurar la influència de l’activitat humana en la difusió de noves malalties. L’estudi, Escaping the Era of Pandemics, presenta un panorama molt fosc on demostra una relació directa entre el sistema de consum globalitzat i l’exponencial augment del risc per l’aparició de noves pandèmies que afectin la salut humana.

L’estudi de l’IPBES explica com les agressions constants a la natura per part de la humanitat són responsables de que fins el 70% de les malalties conegudes de manera recent tenen un origen animal i han saltat als humans a causa del contacte creixent entre éssers humans, animals salvatges i domèstics. Aquest alt percentatge augmenta quan ens centrem en les malalties pandèmiques (grips, SIDA, COVID-19) on calculen que prop del 100% són d’origen animal.

Algunes de les agressions citades a l’estudi són la reducció de l’espai natural salvatge per l’expansió dels espais urbans i l’agricultura intensiva. Unes accions que, al mateix temps, segons l’IPCCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), són responsables del 23% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. L’acció humana es calcula que ha afectat un 75% de la superfície terrestre i un 66% de la marina. La destrucció d’hàbitats naturals i el comerç amb animals salvatges afavoreixen la zoonosi (salt d’agents infecciosos entre espècies). El càlcul actual estima que fins a 1,7 milions de virus es mantenen continguts en la fauna salvatge, dels quals entre 500.000 i 800.000 poden tenir capacitat d’infectar éssers humans.

Davant d’aquestes dades, l’estudi de l’IPBES fa una crida a realitzar canvis “sísmics» en la nostra relació amb el món en què vivim. Uns canvis que són absolutament necessaris si volem evitar l’Era de les Pandèmies.

La manera de reduir el risc de pandèmies implica acabar amb un model econòmic i de consum extensiu i insostenible amb el medi ambient. La reducció del consum de productes càrnics és una de les passes fonamentals en aquest procés de canvi cap a una economia més sostenible. També ho és la gestió dels residus i els recursos, el que fa imprescindible que els governs i corporacions es prenguin de forma seriosa l’aplicació d’un sistema d’economia circular.

Aquests canvis han de realitzar-se també en la manera amb què responem a les malalties. Ho explica Peter Daszak, director de l’equip d’experts que ha coordinat aquest estudi: “Encara confiem a intentar controlar les malalties després que apareguin, però podem escapar de l’era de les pandèmies si posem molt més esforç enfocant-nos en la prevenció”. Una tasca de prevenció que, estimen, podria reduir l’afectació d’una pandèmia en l’economia.

We also recommend you