El professor del GNMI Joan Ribas publica un article al Diario de Ibiza on critica la mala imatge i el mal exemple que la classe política del nostre país ha donat en les últimes setmanes. Ribas fa referència al sopar multitudinari organitzat pel diari El Español a Madrid, on van assistir-hi un bon nombre de polítics, i a la polèmica sobre la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, enxampada en un bar de matinada quan havia decretat el tancament de l’oci nocturn.
Com diu el professor, “no és que aquestes coses no passin a altres llocs, passen, però amb altres conseqüències”. Ribas posa com a exemple el cas de Phil Hogan, ex Comissari Europeu de Comerç, que va dimitir el passat mes d’agost per un afer molt semblant al que ara hem viscut a casa nostra. És per això que afirma que “hi ha una Europa de les conseqüències i les dimissions i una Europa del morro fort, i nosaltres som la segona”.
Després de la crítica, Ribas canvia de tema per parlar d’un informe publicat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques que, amb paraules seves, “analitza el paper de la capitalitat de Madrid sobre el seu creixement i sobre el creixement de la resta de regions”. El professor assenyala que s’extreuen tres conclusions destacades de l’estudi que expliquen perquè Madrid rep un tracte preferencial respecte a la resta. I és que la capital és el lloc on es produeix la concentració d’ocupació pública, la concentració de grans centres de decisió i la gran dotació d’infraestructures i la competència fiscal.
Ribas assenyala que aquest pol de poder polític i econòmic concentrat a la capital no es dona a altres llocs d’Europa i posa l’exemple d’Alemanya, on les institucions públiques estan més repartides i descentralitzades. A més, afirma que “la Unió Europea té clar el paper dels organismes com a dinamitzadors de les economies regionals”. El professor lamenta que Espanya ignori aquest model, ja que la concentració que exerceix la capital ha permès que en els últims anys la Comunitat de Madrid hagi guanyat pes econòmic relatiu, però ho ha fet en detriment d’altres regions, com la Comunitat Valenciana o les Illes Balears, que n’han sortit perjudicades i n’han perdut.
Xavier Fornt, profesor de Banca Internacional en el Máster en International Management, escribe sobre los BRICS y plantea cómo quedarían las peticiones de los países candidatos a formar parte de la alianza de tener que cumplir requisitos económicos similares a los de la UE.
Esta semana, el profesor Joan Ribas ha organizado una nueva charla para los alumnos de Macroeconomía con tres profesionales, Míriam Feu (Càritas Barcelona), Judit Montoriol (CaixaBank Research) y Ramon Xifré (exasesor de la OEPG), para hablar de cómo la macroeconomía afecta a la productividad, la vivienda y la pobreza.
La semana pasada, el profesor Joan Ribas organizó una charla para los alumnos de macroeconomía con dos expertos, Ramon Aymerich (La Vanguardia) y Jordi Torrent (Port de Barcelona), para hablar de geopolítica y geoeconomía.
Leave a message