ESCI-UPF

Madrid: discrepàncies ètiques i econòmiques

  • 30/10/2020
  • 1 min reading time
Madrid discrepàncies
Foto: Pixabay (Clker Free Vector Images)

El professor del GNMI Joan Ribas publica un article al Diario de Ibiza on critica la mala imatge i el mal exemple que la classe política del nostre país ha donat en les últimes setmanes. Ribas fa referència al sopar multitudinari organitzat pel diari El Español a Madrid, on van assistir-hi un bon nombre de polítics, i a la polèmica sobre la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, enxampada en un bar de matinada quan havia decretat el tancament de l’oci nocturn.

Com diu el professor, “no és que aquestes coses no passin a altres llocs, passen, però amb altres conseqüències”. Ribas posa com a exemple el cas de Phil Hogan, ex Comissari Europeu de Comerç, que va dimitir el passat mes d’agost per un afer molt semblant al que ara hem viscut a casa nostra. És per això que afirma que “hi ha una Europa de les conseqüències i les dimissions i una Europa del morro fort, i nosaltres som la segona”.

Després de la crítica, Ribas canvia de tema per parlar d’un informe publicat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques que, amb paraules seves, “analitza el paper de la capitalitat de Madrid sobre el seu creixement i sobre el creixement de la resta de regions”. El professor assenyala que s’extreuen tres conclusions destacades de l’estudi que expliquen perquè Madrid rep un tracte preferencial respecte a la resta. I és que la capital és el lloc on es produeix la concentració d’ocupació pública, la concentració de grans centres de decisió i la gran dotació d’infraestructures i la competència fiscal.

Ribas assenyala que aquest pol de poder polític i econòmic concentrat a la capital no es dona a altres llocs d’Europa i posa l’exemple d’Alemanya, on les institucions públiques estan més repartides i descentralitzades. A més, afirma que “la Unió Europea té clar el paper dels organismes com a dinamitzadors de les economies regionals”. El professor lamenta que Espanya ignori aquest model, ja que la concentració que exerceix la capital ha permès que en els últims anys la Comunitat de Madrid hagi guanyat pes econòmic relatiu, però ho ha fet en detriment d’altres regions, com la Comunitat Valenciana o les Illes Balears, que n’han sortit perjudicades i n’han perdut.

We also recommend you