ESCI-UPF

Ángela Ruiz Robles: la precursora de l’ebook

La mestra espanyola va idear el seu prototip abans de la creació d’Internet

Ebook Ángela Ruiz Robles
Ángela Ruiz Robles. / Foto: 11defebrero.org

Ángela Ruiz Robles va ser una mestra de l’Espanya franquista que va lluitar per tirar endavant el seu projecte de l’enciclopèdia mecànica, un invent que volia millorar l’aprenentatge i facilitar la lectura, i que es pot considerar com l’avantpassat de l’ebook.

Des que l’any 2007 Amazon va treure la primera generació de Kindle, el mercat del llibre electrònic no ha parat de créixer. Només a Espanya, el 2018 el sector del llibre digital en castellà va facturar 47 milions d’euros i durant el confinament la venda d’ebooks va registrar un augment de més del 50%. Tot i que està clar que el llibre electrònic no ha desbancat el format en paper, la popularització de l’ebook ha suposat tota una revolució en el sector editorial i ha fet la vida més còmoda i pràctica als lectors, que ara poden llegir les més de 1000 pàgines de Guerra i Pau carregant menys de 200g. Però, qui va tenir la genial idea de crear un llibre en format electrònic?

Si ho preguntem a Google, la resposta és força clara: Michael Hart, el pare del Projecte Gutenberg, una biblioteca digital que compta amb més de 60.000 obres. L’any 1971, aquest nord-americà va començar a convertir obres de la literatura universal i de domini públic en arxius de text electrònic i, davant la impossibilitat d’enviar-les per e-mail (el correu electrònic no suportava arxius de tant pes), va optar perquè els textos fossin descarregables a través d’ARPANET, l’antecessor d’Internet.

Però la comunitat científica també està d’acord en acceptar un invent ideat per una dona no gaire lluny de casa nostra com l’avantpassat rudimentari de l’ebook: l’enciclopèdia mecànica d’Ángela Ruiz Robles.

Ángela Ruiz Robles (1895-1975) va néixer a Villamanín, León, en el si d’una família acomodada. Aquest fet li va permetre cursar estudis superiors a l’Escola de Magisteri, centre on anys més tard va donar classes de taquigrafia, mecanografia i comptabilitat. També va treballar a diferents escoles com a docent i com a directora, va crear la seva pròpia acadèmia per a adults per ajudar a formar les persones amb menys recursos i aquells que es volien preparar oposicions i va escriure 16 llibres per fer més amenes matèries d’estudi com la gramàtica o l’ortografia.

La major part de la seva trajectòria professional la va desenvolupar a Ferrol, Galícia, lloc on va començar a idear el projecte que avui podríem considerar com el besavi de l’ebook o tauleta. El 1949 va patentar la primera màquina que va acabar de perfeccionar el 1962 i va batejar amb el nom d’enciclopèdia mecànica. L’aparell consistia en una mena de maletí que s’obria com si fos un llibre i es dividia en dues parts. A l’esquerra hi havia uns abecedaris automàtics que permetien formar síl·labes, paraules i frases curtes i números per poder practicar el càlcul. A la dreta hi havia uns cilindres on s’inseria una espècie de rodets o bobines que es feien córrer amb el material de les assignatures. Cada rodet corresponia a una lliçó i era intercanviable, de manera que no calia carregar-los tots sempre.

Prototip Ebook Ángela Ruiz Robles

Prototip de l’enciclopèdia mecànica d’Ángela Ruiz Robles construït a Ferrol. / Foto: Fahrenheit Magazine

L’enciclopèdia mecànica de Ruiz Robles incloïa sons, imatges i botons perquè fos una eina intuitiva i interactiva, i tenia una llum per poder fer-la servir encara que fos de nit. L’objectiu de l’enciclopèdia era facilitar la lectura i l’aprenentatge i, igual que el Kindle actual, evitar carregar un pes excessiu. La idea de la mestra era construir l’invent amb materials econòmics i lleugers com el plàstic, cosa que permetria abaratir costos i facilitar l’accés a les famílies. A més, també buscava que els continguts de les matèries s’adaptessin al nivell i a les necessitats de cada estudiant.

Ruiz Robles va arribar a construir un prototip de coure de la seva enciclopèdia mecànica que va presentar a fires i congressos tant d’àmbit local com internacional. El seu ebook primitiu va recollir nombrosos premis i reconeixements a Espanya, França i Bèlgica, però no va trobar cap empresa que volgués materialitzar i produir l’enciclopèdia mecànica. Només el 1970, un any abans que Hart inventés el seu ebook, una empresa de Washington es va interessar per la seva patent, però Ruiz Robles va rebutjar l’oferta perquè volia que el seu projecte es fes realitat a Espanya i tingués una repercussió en l’aprenentatge dels estudiants espanyols.

Tot i que l’enciclopèdia mecànica d’Ángela Ruiz Robles no es va arribar a comercialitzar mai, el seu invent va preanunciar moltes de les característiques interactives dels ebooks actuals. Per aquest motiu, el 28 de març de 2016, el dia del seu 121è aniversari, Google va dedicar un dels seus doodles per retre-li homenatge.

La modernitat i l’entusiasme incansable d’aquesta mestra són encara més rellevants si es té en compte el context que li va tocar viure. Des d’un poblet remot, en una Espanya grisa que vivia sota una dictadura i arrossegava una llarga postguerra, Ángela Ruiz Robles va lluitar per tirar endavant la seva idea i per demostrar que una altra educació, menys rígida i avorrida, era possible. I va defensar tot allò en què creia amb el mèrit afegit de ser dona en una època on la discriminació de gènere estava a l’ordre del dia.

We also recommend you