L’Administració Pública aposta per implementar els ODS i fomentar la RSE a les empreses. L’Institut Català de Finances i la Generalitat de Catalunya s’alineen amb els objectius de les Nacions Unides per complir amb l’Agenda 2030 a Catalunya.
El passat 25 de setembre es van complir 5 anys de la proclamació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i va arrencar la Dècada per a l’Acció dels ODS, que van de la mà amb els acords establerts a la COP21 de París del passat 2015. Moltes empreses ja s’han unit a aquesta iniciativa per sensibilitzar-se amb els objectius de la ONU, però qui s’hi ha afegit ara és la Generalitat de Catalunya que ha aprovat el Pla Nacional per a la implementació de 920 compromisos de l’Agenda 2030 a Catalunya.
Què fa l’Administració pública per incentivar les empreses a seguir els ODS?
El compromís social de L’Institut Català de Finances (ICF) abraça els valors d’integració, de transparència i de servei a la comunitat; més enllà de mantenir les seves relacions amb els seus clients –estimulant i col·laborant en iniciatives en l’àmbit de responsabilitat social i ambiental. Amb això, l’ICF ha permès que, a partir d’aquest passat 9 de juny de 2020 i fins el 31 de desembre de 2022, es pugui sol·licitar una ajuda econòmica d’aportació de capital per finançar empreses que vulguin dur a terme projectes relacionats amb la producció i el consum responsable, i el foment de l’economia circular.
Les beneficiàries d’aquest ajut són per exemple, societats cooperatives (incloses les agràries), societats laborals, centres especials de treball i empreses d’inserció, entre d’altres. El préstec es destinarà per a inversions en immobilitzat material i/o immaterial, capitalització d’entitats, necessitats de circulant i bestretes de contractes amb el sector públic. L’ICF assumirà el 80% del risc del crèdit de les operacions per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través de la línia del préstec ECF Ecoverda. Algunes de les propostes de subvencions estan relacionades amb l’ecoetiquetatge i l’ecodisseny; i també ajudes per implantar i renovar sistemes de gestió ambiental, dirigides a empreses o fundacions que hagin implantat o renovat un sistema de gestió mediambiental basat en el Reglament EMAS (Eco-Management and Audit Scheme).
Com ha contribuït econòmicament l’ICF per activar els ODS?
Durant l’any 2019 es van destinar 423,9 milions d’euros per a finançar un total de 483 organitzacions i donar un cop de mà al creixement sostenible i innovació catalana, que alhora ha permès crear més de 45.000 llocs de treball. En la línia de l’ODS 8 sobre el treball digne i creixement econòmic, es van assignar un total de 238,1 milions d’euros com a fons de finançament per liderar projectes en el comerç, turisme, transport, empreses d’economia social, indústria agroalimentària i sector públic. L’Administració Pública també s’ha posicionat per reforçar l’ODS 12 enfocat a Consum i Producció Responsables, destinant 6,3 milions d’euros a finançar operacions relacionades amb el foment de l’economia circular, del què s’han pogut beneficiar 17 empreses.
Aquests compromisos són clau per guiar les empreses amb una visió a llarg termini per avançar vers una economia global més responsable i inclusiva amb les persones i el planeta. Les empreses més dinàmiques i avançades ja tenen un forat a la seva agenda empresarial per encaixar els ODS i polítiques de RSE, però encara queda molt camí a recórrer.
Sahar Azarkamand, researcher at the UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change at ESCI-UPF, shares the outcomes of the projects she presented at the 14th LCAFood 2024 International Conference, which was celebrated last week in Barcelona.
The UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change at ESCI-UPF researcher, Ilija Sazdovski, participated in the Energy Community Summer School with a group work session on sustainability and energy planning.
Cristina Campos, investigadora de la Cátedra UNESCO de Ciclo de Vida y Cambio Climático de ESCI-UPF, ha participado en los cursos de verano de la Universidad de Cantabria (UC) en una ponencia en la que abordó el turismo rural desde una perspectiva ambiental y presentó el proyecto GREENTOUR.
Leave a message