ESCI-UPF

La segona onada (d’incerteses)

  • 19/10/2020
  • 1 min reading time
Segona onada coronavirus
Foto: Pixabay (Engin Akyurt)

En un article publicat al Diario de Ibiza, el professor Joan Ribas escriu sobre les implicacions que està tenint a nivell social la segona onada de la pandèmia. En primer lloc, menciona la decisió de passar l’activitat docent de les universitats al format virtual, una mesura que segurament calia aplicar, però que considera que no era el focus del problema (com sí ho són la interacció dels estudiants fora de les aules o la mobilitat de la població en general).

Ribas parla de la incertesa que genera aquesta decisió, que inicialment es preveu que tingui una durada de 15 dies però que, com es va veure al mes de març, pot ser que s’allargui. Els dubtes sobre què pot implicar aquesta segona onada i en què pot diferir de la primera és un assumpte que hauran d’aclarir els epidemiòlegs, però és evident que a nivell social està desencadenant una preocupació generalitzada, diu.

El professor, a més, obre la possibilitat a creure que la revifalla de casos no sigui conseqüència d’una segona onada, sinó que encara es tracti de la primera i que l’obertura de l’estiu només s’hagués fet per intentar salvar la temporada turística i per la necessitat de sortir de casa que teníem tots plegats.

En relació a la preocupació per la COVID-19, Joan Ribas exposa el cas del seguiment exhaustiu sobre la infecció de Donald Trump i com el president nord-americà ho està aprofitant per treure’n rèdit electoral. El professor del GNMI també vaticina que, en cas que guanyi el proper novembre, l’economia, la diplomàcia i el multilateralisme nord-americà seguiran en hores baixes. Una possibilitat que no s’ha d’excloure donat els temps d’inestabilitat que vivim i que normalment acaben amb l’ascens del populisme i l’elecció de candidats amb un perfil dur, com ja va passar amb Bolsonaro.

Per últim, valora la gestió sanitària i econòmica que s’està fent des de casa nostra com un “festival de despropòsits” i assenyala que mesures dràstiques com el tancament de bars i restaurants només fan que castigar un sector que ja ho estava passant molt malament. Segons Ribas, per encarar la recuperació és necessari pactar i per aconseguir-ho cal una entesa entre les diferents administracions i partits polítics, un escenari que, malgrat que la situació és crítica, no sembla que s’hagi de produir.

We also recommend you