En un article publicat al Diario de Ibiza, el professor Joan Ribas parla dels dubtes que genera l’escenari post-COVID. Més enllà de saber que la recessió provocada pel coronavirus serà llarga i profunda, amb un gran impacte en el PIB i l’augment de l’atur, falta per saber la fórmula amb què els països aconseguiran sortir-ne.
Ribas diu que és important tenir clar que l’única manera de protegir l’economia és protegir primer la salut de les persones, i que fins que no es trobi un tractament efectiu per a la COVID-19 serà molt difícil que l’economia es pugui recuperar del tot. També assenyala que la recuperació ha de passar per les inversions públiques i menciona el Pla de Recuperació aprovat dilluns passat per la UE.
El Pla, que consta de 390.000 M€ d’ajuts directes que no s’hauran de retornar i 360.000 M€ per préstecs, té dues característiques clau. La primera és que s’aplicaran regles de condicionalitat i supervisió per als països que demanin els ajuts i la segona és que els fons hauran d’anar destinats a una doble transició: l’energètica i la digital.
L’objectiu de la Unió Europea és que la recuperació econòmica de la COVID-19 serveixi per avançar cap a la descarbonització i l’economia circular i per lluitar contra el canvi climàtic. D’altra banda, la crisi del coronavirus ha fet evident la importància del món digital i que Europa es troba molt per darrere dels EUA i la Xina pel que fa a indústria 4.0. Per això els fons també aniran encaminats a incentivar la transformació digital.
Per últim, el professor també opina que els ajuts de la UE haurien de servir perquè en un futur no en tornessin a caldre més i per acabar amb la cronificació de les diferències econòmiques entre regions.
This week, the students of the New Trends in Global Trade Governance course, offered in the GNMI within the EUKIT framework, attended the talk of Germán Medina, Gas Advocacy Manager at Nedgia.
Els dies 4, 5 i 6 de juliol, un grup d’estudiants del GNMI va participar al viatge d’estudis a Brussel·les, en el marc del mòdul Jean Monnet - EUKIT, amb l’objectiu de conèixer de primera mà algunes de les institucions de la UE i descobrir el teixit organitzatiu del Quartier européen, al cor del sistema polític de la UE.
Joan Pere Plaza, professor d’Integració europea al GNMI, parla de les eleccions celebrades a Eslovènia el passat dia 24 d’abril, coincidint amb les presidencials franceses, i de l’impacte que aquests resultats poden tenir en la configuració del Consell Europeu.
Leave a message