ESCI-UPF

El Dr. Joan Ribas sobre Nissan

  • 09/06/2020
  • 1 min reading time
Nissan Joan Ribas
Foto: Wikimedia Commons (Mixabest)

El programa La Nit dels Ignorants 3.0 és un referent de la programació de Catalunya Ràdio des de fa ja 33 anys. L’objectiu d’aquest espai és compartir el coneixement entre diversos experts i els oients, que participen activament en aquest programa que actualment condueix Xavier Solà. L’expert a qui van trucar anit va ser el professor d’ESCI-UPF, Dr. Joan Ribas, per parlar del tancament de Nissan a Barcelona.

L’anunci del tancament de la planta de Barcelona de l’empresa automobilística nipona ha estat un dels temes més comentats les darreres setmanes. Aquest tancament evidencia l’obsoleta política industrial del nostre país que perd força dia rere dia en la seva capacitat productiva.

El Dr. Ribas ha fet un repàs del context que ens porta a aquesta situació i en situa l’origen a la deslocalització industrial encetada durant les dècades dels vuitanta i noranta al continent europeu i als Estats Units d’Amèrica, posant com exemple el cas de Detroit, una ciutat morta des del tancament de les seves fàbriques. A Espanya, aquesta deslocalització va acabar per desarticular l’escàs teixit industrial, exceptuant el País Basc i Catalunya, que així i tot estan perdent força i llocs de treball qualificats i ben remunerats.

La solució a aquest problema, va explicar Ribas, passa per un canvi radical en la política industrial que comenci per valorar el sector industrial com un sector prioritari i lluiti per construir un teixit industrial fort. “Sóc optimista, si ens posem les piles. Nissan estava al 20% de capacitat productiva i perdia models any rere any. Hem de fer un canvi decidit cap a una economia productiva i del coneixement, cal potenciar la recerca”. Una economia que es fonamenti en crear un ambient ideal (mà d’obra qualificada, infraestructures capdavanteres, inversions, etc.) per desenvolupar el talent dels joves i crear llocs de treball qualificats i de qualitat, a diferència dels que es creen en una economia basada en el turisme massiu i el sector serveis.

La COVID-19 es presenta com una oportunitat per fer aquest canvi de model econòmic després de fer-se palesa la necessitat de tenir un teixit industrial que redueixi al mínim la dependència de l’exterior. Ara, les economies hauran de reconstruir-se, per això és un moment idoni per fer un pas enrere en la globalització i crear un model econòmic saludable per al país.

We also recommend you