LCA4Climate

Presentació de l’informe sobre la Petjada de Carboni de la UPF

Petjada de carboni UPF
Foto: Shutterstock (Cherries)

El Dia Mundial del Medi Ambient, la UPF presenta el seu informe sobre la Petjada de Carboni a la Universitat. Un informe elaborat per la Càtedra UNESCO d’ESCI-UPF, liderada pel Dr. Pere Fullana.

Ara fa poc més d’un any, la UPF va declarar l’estat d’emergència climàtica encarregant a la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d’ESCI-UPF un informe sobre la petjada de carboni de la universitat. L’informe elaborat per la càtedra ha estat presentat pel Dr. Pere Fullana en un acte moderat per la Dra. Ester Oliveras i on els ha acompanyat el tècnic de medi ambient d’UPF Sostenible, Martí Boleda.

L’acte de presentació de l’informe sobre la Petjada de Carboni de la Universitat Pompeu Fabra l’any 2018 s’ha fet de manera telemàtica, un fet que els ponents han destacat com “una nova normalitat que ens acompanyarà molt temps”.

L’objectiu inicial d’aquest primer informe era, com apuntava la Dra. Ester Oliveras, acceptar que el canvi climàtic és ja una realitat, plantar-se i començar a fer passes per no haver d’arribar a l’escenari catastròfic al que ens estem apropant. El primer que calia fer era conèixer la situació de la UPF i a partir d’aquí, millorar. L’informe planteja un full de ruta que ha de reduir la petjada de la universitat en un 50% al 2030 i assolir la neutralitat de carboni el 2040.

En la seva intervenció, el Dr. Pere Fullana ha explicat que tota matèria té un cicle de vida abans d’esdevenir un residu i que, per lluitar contra la crisi climàtica i la de recursos, cal prendre consciència: Rebutjar allò que no aporta, Repensar la manera en què produïm i fer-ho de manera Renovable, que es pugui seguir millorant.

L’anàlisi de la petjada de carboni serveix per mesurar de manera objectiva quina és la quantitat real d’emissions de carboni realitzades per un sistema, es pot fer per una persona, una ciutat o, com en aquest cas, la UPF. Per aquest primer estudi s’han analitzat els casos dels campus Ciutadella, Poblenou, Mar i Mercè, així com l’edifici d’ESCI-UPF. Seguint el protocol d’efecte hivernacle (GHG Protocol), s’han mesurat les emissions directes, les indirectes energètiques i les indirectes que no tenen en compte les energètiques.

Al nivell global, les emissions actuals son de 8.663 tones de carboni, un 18% de les quals corresponen a emissions directes. És amb la resta, les indirectes, que es vol assolir la neutralitat de carboni. Martí Boleda ha compartit una dada sorprenent: la incidència és similar entre els campus, tot i que el de la Ciutadella és molt més gran que el de Mar, per exemple.

Pels propers informes es planteja analitzar tot el Grup UPF i pensar en la petjada del conjunt com a grup, tot i la independència de cada campus. Al mateix temps, s’ha identificat la UPF com un motor de canvi en la societat i amb una capacitat de HandPrint molt important.

We also recommend you