En el teu dia a dia tens desenes d’opcions per a ser sostenible: amb el menjar que consumeixes o el que malbarates, la roba que utilitzes, la separació de residus que fas, l’energia i l’aigua que gastes, la neteja… i molt més. Avui, ens centrem en com pots reduir l’impacte de la neteja de casa en el medi ambient.
Segons l’Associació d’empreses de Detergents i de Productes de Neteja, Manteniment i Afins (ADELMA), a Espanya s’empren al voltant de 1.200 tones de productes de neteja a l’any, entre detergents, productes multiús per a la higiene domèstica i rentavaixella. Quan arriben a les aigües residuals, molts d’aquests productes són extremadament nocius per a la natura. I no només contaminen les aigües, sinó que l’aire també està contaminat pels detergents que s’empren a casa.
Però, netejar la casa de forma més respectuosa amb el medi ambient és possible. Els productes identificats amb ecoetiqueta són igualment eficients i menys nocius per al medi ambient. A més, la teva actitud i accions a l’hora de netejar també poden tenir importants beneficis. Per aconseguir-ho, et portem 6 idees que t’ajudaran a fer una neteja més sostenible:
Comença per embrutar menys. Sembla obvi però com més cura tinguis de la neteja de casa menys productes necessitaràs emprar. Per exemple, si et treus les sabates quan arribes a casa no embrutaràs el sol. A més, si dus a terme tasques de neteja més freqüents amb productes suaus, evitaràs fer neteges en profunditat, per les quals calen més productes i més concentrats.
Llegeix l’etiqueta dels productes de neteja per veure quina és la quantitat suggerida a utilitzar. En general, amb una mica és suficient per una bona neteja.
En la mesura de les possibilitats, evita utilitzar productes químics agressius amb el medi ambient, com lleixiu o amoníac i substitueix-los per productes ecològics.
Dona una ullada a les diferents opcions de productes de neteja biodegradables disponibles al mercat per a trobar l’opció més respectuosa amb el medi ambient, en cada cas.
Utilitza tovalloles o draps reutilitzables per netejar superfícies o assecar-te les mans, en comptes de tovalloletes humides o tovallons de paper d’un sol ús.
Recorda que alguns envasos buits de productes de neteja són reciclables i, per tant, cal que facis la separació de residus corresponent.
Ara bé, si el que vols és preparar els teus propis productes també et deixem 2 propostes utilitzant alternatives biodegradables al teu abast:
Un ambientador en un pot de vidre amb tapa:
– Omple un ¼ del pot de bicarbonat de sodi;
– afegeix 5 gotes de l’oli essencial que més t’agradi;
– i, finalment, assegura’t que l’aire pot passar per la tapa i deixa’l en un espai obert.
Un netejador de superfícies en una ampolla polvoritzadora:
– Barreja a parts iguals vinagre blanc i aigua, i llestos!
Ara ja saps com aconseguir una neteja més sostenible, t’animes a passar a l’acció?
Jaume Albertí, investigador de la Càtedra UNESCO en Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, escriu sobre les conclusions de la COP 26 celebrada a Glasgow i apunta cap on ens hem d’encaminar de cara als propers anys.
Lela Mélon, professor at ESCI-UPF and Executive Director of Planetary Wellbeing Institutional Framework at UPF, attended COP26 and shares her thoughts about the results and decisions made in Glasgow.
Mercè Roca has written a paper for the MDPI's journal Sustainability that analyzes the actions that the opera sector needs to foster eco-design and resource efficiency. Jaume Albertí, Alba Bala, Laura Batlle, Pere Fullana from the UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change, and Joan Ribas, professor at ESCI-UPF, have also contributed to the article as co-authors.
Leave a message