LCA4Climate

Tips Sostenibles

Guia ràpida per a una neteja sostenible

 • 13/05/2020
 • 1 min reading time
Guia ràpida per a una neteja sostenible
Foto: Pixabay (Myriam Zilles)

En el teu dia a dia tens desenes d’opcions per a ser sostenible: amb el menjar que consumeixes o el que malbarates, la roba que utilitzes, la separació de residus que fas, l’energia i l’aigua que gastes, la neteja… i molt més. Avui, ens centrem en com pots reduir l’impacte de la neteja de casa en el medi ambient.

Segons l’Associació d’empreses de Detergents i de Productes de Neteja, Manteniment i Afins (ADELMA), a Espanya s’empren al voltant de 1.200 tones de productes de neteja a l’any, entre detergents, productes multiús per a la higiene domèstica i rentavaixella. Quan arriben a les aigües residuals, molts d’aquests productes són extremadament nocius per a la natura. I no només contaminen les aigües, sinó que l’aire també està contaminat pels detergents que s’empren a casa.

Però, netejar la casa de forma més respectuosa amb el medi ambient és possible. Els productes identificats amb ecoetiqueta són igualment eficients i menys nocius per al medi ambient. A més, la teva actitud i accions a l’hora de netejar també poden tenir importants beneficis. Per aconseguir-ho, et portem 6 idees que t’ajudaran a fer una neteja més sostenible:

 1. Comença per embrutar menys. Sembla obvi però com més cura tinguis de la neteja de casa menys productes necessitaràs emprar. Per exemple, si et treus les sabates quan arribes a casa no embrutaràs el sol. A més, si dus a terme tasques de neteja més freqüents amb productes suaus, evitaràs fer neteges en profunditat, per les quals calen més productes i més concentrats.
 2. Llegeix l’etiqueta dels productes de neteja per veure quina és la quantitat suggerida a utilitzar. En general, amb una mica és suficient per una bona neteja.
 3. En la mesura de les possibilitats, evita utilitzar productes químics agressius amb el medi ambient, com lleixiu o amoníac i substitueix-los per productes ecològics.
 4. Dona una ullada a les diferents opcions de productes de neteja biodegradables disponibles al mercat per a trobar l’opció més respectuosa amb el medi ambient, en cada cas.
 5. Utilitza tovalloles o draps reutilitzables per netejar superfícies o assecar-te les mans, en comptes de tovalloletes humides o tovallons de paper d’un sol ús.
 6. Recorda que alguns envasos buits de productes de neteja són reciclables i, per tant, cal que facis la separació de residus corresponent.

Ara bé, si el que vols és preparar els teus propis productes també et deixem 2 propostes utilitzant alternatives biodegradables al teu abast:

 1. Un ambientador en un pot de vidre amb tapa:
  – Omple un ¼ del pot de bicarbonat de sodi;
  – afegeix 5 gotes de l’oli essencial que més t’agradi;
  – i, finalment, assegura’t que l’aire pot passar per la tapa i deixa’l en un espai obert.
 2. Un netejador de superfícies en una ampolla polvoritzadora:
  – Barreja a parts iguals vinagre blanc i aigua, i llestos!

Ara ja saps com aconseguir una neteja més sostenible, t’animes a passar a l’acció?

We also recommend you