LCA4Climate

Tips Sostenibles

Què més podem fer a casa per salvar el planeta?

  • 06/05/2020
  • 2 mins reading time
Què més podem fer a casa per salvar el planeta?
Foto: Pexels (Alexas Fotos)

Fa setmanes que estem confinats a casa i des dels Tips Sostenibles, fidels a la nostra raó de ser, hem compartit nombrosos consells per a continuar lluitant contra el canvi climàtic des de casa. La bona notícia és que les opcions per a contribuir a salvar el planeta no s’acaben i avui tornem amb 5 idees facilíssimes.

“Tots i cadascun dels éssers humans del món, fins i tot els més indiferents i mandrosos, formen part de la solució”, segons l’ONU. I és que els canvis que el planeta necessita poden començar per un mateix. A més, hi ha moltes maneres de contribuir a combatre el canvi climàtic i tots i cadascun de nosaltres tenim un paper en aquesta lluita. La pregunta és: Estem disposats a implementar els canvis necessaris en la nostra rutina per aconseguir-ho?

Avui, tenim menys de 10 anys al davant per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom. Però, aquest esforç per canviar el món, requereix no només la cooperació entre els governs, les organitzacions internacionals i els líders mundials (més necessària ara que mai abans), sinó que les nostres accions també poden contribuir a marcar la diferència. Per sort, l’ONU ens ho posa fàcil i ha recopilat algunes coses facilíssimes que podem introduir en la nostra rutina per aconseguir grans canvis i contribuir a aquest objectiu comú. Entre totes les propostes, als Tips Sostenibles d’avui et donem 5 idees noves per a poder salvar el planeta des de casa.

5 coses que podem fer a casa

  1. Eixugar les coses a l’aire. Deixar que els cabells i la roba s’eixuguin de manera natural en lloc d’encendre una màquina per fer-ho. I, quan toqui posar una rentadora, assegurar-nos que la càrrega està completa i rentar amb aigua freda i cicles curts. Això ajuda a estalviar energia i recursos, ja que el 80% del consum elèctric de la rentadora és per escalfar l’aigua.
  2. Evitar preescalfar el forn. Llevat que es necessiti una determinada temperatura de cocció, s’ha de començar a escalfar el menjar just en encendre el forn. A més, cal evitar obrir-lo innecessàriament mentre està funcionant, ja que cada vegada que s’obri es perd un mínim del 20% de l’energia acumulada. Per estalviar energia, també es pot apagar el forn abans de finalitzar la cocció perquè la calor residual faci la resta.
  3. Si s’utilitza un rentaplats, no esbandir els plats abans de ficar-los a la màquina, només retirar les restes sòlides. Això sí, sempre que es pugui cal omplir-lo bé i seleccionar la temperatura de l’aigua, usant cicles curts; cal tenir en compte que el 90% del seu consum es produeix durant l’escalfament de l’aigua. A més, també és molt important netejar el filtre quan sigui necessari per millorar el rendiment de l’aparell.
  4. Ajustar el termòstat, tant per a la calefacció com per a l’aire condicionat, més baix a l’hivern i més alt a l’estiu. Ara que tenim per davant estacions caloroses, caldrà mantenir els espais frescos, tancant portes i finestres per evitar abusar de l’aire condicionat. Però, si tanmateix s’ha de fer servir, la temperatura no ha de ser inferior a 26 °C, si el sistema de refrigeració requereix el consum d’energia convencional.
  5. Utilitzar llumins en comptes encenedors. No necessiten petroli, a diferència dels encenedors de gas fabricats de plàstic que poden romandre intactes durant un segle.

Aquests són només alguns dels canvis que podem incorporar al nostre dia a dia i contribuir a reduir la nostra petjada de carboni i salvar el planeta. Però, com saps, les solucions per a combatre la crisi climàtica des de casa són moltes més. Quina és la teva?

We also recommend you