ESCI-UPF

Confinament saludable

Quinoa amb verdures

Quinoa amb verdures
Quinoa amb verdures. / Foto: Patricia Pino

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

La quinoa és un pseudocereal que es consumeix com si fos un cereal. Tot i que potser ha arribat a la nostra cuina fa no gaire temps, el seu cultiu es va iniciar fa almenys tres mil·lennis, possiblement entorn del llac Titicaca, essent l’aliment bàsic de les cultures indígenes fins a l’arribada dels conqueridors espanyols.

No va ser fins ben entrat el segle XX que va ressorgir de la mà d’investigadors científics nord-americans que van treure a la llum les seves virtuts nutricionals. Fins i tot, el 1982 la NASA es va interessar per ella com a “superaliment” per a ser conreat a l’espai.

En comparació amb els cereals tradicionals, presenta una elevada quantitat de proteïnes (gairebé el doble que l’arròs), amb unes proporcions d’aminoàcids essencials que afavoreixen la seva assimilació. A causa de la seva quantitat d’hidrats de carboni, és una font òptima d’energia que s’allibera lentament gràcies a la fibra. Aporta també molts minerals, sobretot ferro, i vitamines com la B2 i B3. És un aliment favorable per als celíacs perquè no conté gluten.

Us portem un plat de quinoa amb verdures per fer en 30 minuts i podeu combinar-la amb totes les verdures que us vinguin de gust.

Ingredients [2 racions]:

 • 1 tassa (200 ml aprox.) de quinoa

 • 2 tasses d’aigua

 • 300 g de llenties en conserva

 • 1 pebrot vermell

 • 2 pastanagues

 • ½ bròquil

 • 1 ceba

 • 2 grans d’all

 • Oli d’oliva verge extra

 • Sal

 • Pebre negre

Instruccions:

 • Per cuinar la quinoa, primer la posem en un colador i la passem per aigua. Així eliminem la saponina, que li dona un sabor amarg. L’esbandim sota un bon raig d’aigua, remenant amb la mà fins que l’aigua surti clara.

 • Posem la quinoa en una olla i hi aboquem les dues tasses d’aigua, que quedi arran de la quinoa.

 • Portem l’olla a foc i quan arrenqui el bull, la tapem i cuinem a foc mig durant 15-20 minuts. Sabrem que està cuita quan les llavors es tornen semitransparents amb les vores blanques.

 • Un cop cuita, si sobra líquid, l’escorrem i remenem els grans amb una forquilla per separar-los.

 • Mentre es cou la quinoa, passem a preparar les verdures. Pelem els alls i la ceba i els tallem. Netegem i tallem el pebrot a daus, tallem el bròquil en unitats petites i pelem i ratllem les pastanagues.

 • Posem una paella amb oli al foc, sofregim la ceba i els alls i després afegim les verdures amb una mica de sal i pebre

 • Quan la quinoa estigui cuinada i escorreguda, l’afegim a la paella i també la mica de llenties. Anem remenant perquè quedi tot ben integrat i, quan es vegi la verdura feta, parem el foc.

 • Deixem reposar i al plat!

I continuem sense parar amb una nova rutina de 5 minuts per cremar als braços sense peses!

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu amb nosaltres els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you