ESCI-UPF

Confinament saludable

Mongetes tendres

Mongetes tendres
Mongetes tendres. / Foto: Patricia Pino

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

Després dels dies de mona… no oblidem seguir amb la rutina de verdures, com per exemple, la protagonista que us portem avui: la mongeta tendra.

La mongeta és una curiosa hortalissa botànicament considerada del grup de les lleguminoses (quan és la mongeta seca), però es tracta i consumeix com a verdura. Tot i que hi ha cultiu tot l’any, la de millor qualitat la trobem ara, a la primavera i a l’estiu.

Gràcies a la seva quantitat d’aigua (un 90% del total), aporta poques calories. Destaca per la seva riquesa en fibra i en vitamines C, B6 i B9 i àcid fòlic. Exerceix un efecte positiu sobre els nivells de sucre i té un important efecte antioxidant. La quantitat de silici que conté permet millorar la densitat del ossos amb la maduresa del cos.

En aquesta recepta, complementarem la verdor i la riquesa de les mongetes amb la patata (hidrats de carboni) beneficiosa per a la pressió arterial i amb efectes antiinflamatoris; i la pastanaga, diürètica i fibrosa. A més, podem afegir un ou bullit i sumar la seva aportació energètica i la riquesa en vitamines (A, B2 i B12, D i E) i minerals (fòsfor, seleni, ferro i zinc).

Trigarem 30 minuts a cuinar el plat de verdures!

Ingredients [2 racions]:

 • Bajoques (mongeta tendra)

 • 2 patates mitjanes

 • 2 pastanagues

 • 1 ou

 • Oli d’oliva verge extra

 • Sal

 • Pebre negre

Instruccions:

 • Pelem les patates en grills petits, tallem i netegem les bajoques i pelem i tallem a rodanxes o en tres trossos de dalt a baix les pastanagues.

 • Posem una olla amb aigua al foc. Hi tirem sal i oli i quan comenci a bullir, hi aboquem totes les verdures. Deixem bullir durant 15-20 minuts.

 • Mentrestant, en un pot a part, bullim un o dos ous. Primer els cobrim d’aigua freda. Després els posem al foc i, quan comencin a bullir, abaixem el foc i comptem uns 10 minuts aproximadament. Sense tapar-los, apaguem el foc i submergim els ous en aigua freda per tallar la cocció.

 • Comprovem que la patata estigui al punt de cocció, parem el foc i ja podem escórrer i emplatar.

 • Podem afegir un raig d’oli d’oliva verge extra i ja està llest per menjar.

Per seguir amb la rutina esportiva, us portem una classe amb entrenaments bàsics de pilates. Us apunteu?

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu amb nosaltres els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you