ESCI-UPF

Confinament saludable

Coca de ceba

 • 14/04/2020
 • 2 mins reading time
coca de ceba

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

La ceba no es cuina mai com a ingredient principal, però així i tot, forma part d’un munt de les nostres receptes. Aquesta verdura prové de l’Àsia i gràcies a l’atribució de curar malalties, era un gran tresor per als antics egipcis.

És molt lleugera pel seu contingut d’aigua (un 89%). Aporta una bona dosi de vitamina C, potassi, calci, fòsfor i oligoelements necessaris per a l’organisme. Conté fitoquímics com la quercetina, un antioxidant més potent que la vitamina E amb propietats antiinflamatòries i antial·lèrgiques. I és bona per a la circulació i, per tant, un bon aliat contra la hipertensió i el colesterol.

Pot ser un bon aperitiu o acompanyament a la taula i necessitareu més de 60 minuts a tenir-la preparada, tenint en compte que primer hem de fer la massa! Podeu escollir la farina que més us convingui, però és recomanable que sigui lleugera, com la d’espelta.

Ingredients [6 racions]:

Per fer la coca:

 • 250 g farina d’espelta

 • 125 g aigua

 • 50 ml oli d’oliva verge extra

 • ½ cullerada de sal

 • 12 g llevat fresc

Sobre la coca:

 • 2 cebes

 • Tomàquets cherry

 • Oli d’oliva verge extra

 • Orenga

 • Sal

Instruccions:

 • Per fer la massa de la coca escalfem aigua al microones (o al foc) fins que estigui temperada. Li afegirem el llevat per poder dissoldre-ho amb més facilitat.

 • Agafem un bol i tamisem la farina (amb un colador), deixant-la caure dins del bol. La disposem fent que quedi un forat al mig, com un volcà, i hi aboquem l’aigua amb el llevat. Incorporem la sal i l’oli. Barregem tot a poc a poc, des dels extrems cap al centre, lligant bé la farina  amb els líquids.

 • Amassem fins que estiguin tots els ingredients ben lligats i la massa no s’enganxi.

 • Cobrim el bol amb un drap i deixem que reposi durant uns 30-40 minuts en un ambient càlid, fins que dobli el seu volum.

 • Passat aquest temps, estenem la massa sobre la safata del forn (abans li tirem un raig d’oli o hi posem directament paper de forn perquè no s’enganxi). Agafem una forquilla i punxem tota la massa perquè no se’ns infli durant la cocció.

 • Preescalfem el forn a dalt i baix a 180º.

 • Pelem la ceba, la tallem en juliana i l’escampem per sobre la coca. Netegem els tomàquets, els tallem per la meitat i els disposem sobre la coca.

 • Afegim l’orenga i una mica d’oli per tota la coca.

 • La posem al forn a 200º durant uns 25 minuts, fins que veiem que està daurada.

 • Parem el forn i la traiem.

Es pot menjar tant calenta com freda!

Avui us portem una gran varietat d’exercicis per als quàdriceps! Us ho perdreu?

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu amb nosaltres els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you