ESCI-UPF

Confinament saludable

Mona de Pasqua

Mona de Pasqua confinada
Foto: Mona de Pasqua confinada / Arxiu ESCI-UPF

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

És cert que l’emergència sanitària i les condicions en les quals estem vivint ens han “robat” l’esperada Setmana Santa, però això no és excusa per no menjar mona ni, molt menys, per no cuinar-la a casa!

La mona de Pasqua forma part de la nostra tradició i simbolitza per als cristians la fi de la rigorosa abstinència pròpia del període de Quaresma. És un aliment típic de la rebosteria espanyola. Es prepara principalment a Catalunya, València, Aragó, Múrcia i Castella-la Manxa.

Antigament, es va estendre entre els cristians el costum de beneir tots els ous recollits des del dimecres de cendra i repartir-los el dia de Pasqua entre els amics. I és per això que posem ous per decorar-la i és tan típic menjar ous de xocolata.

Aquesta recepta té alguns petits canvis respecte a la mona tradicional que tots coneixem. Us portem una mona amb una farina d’espelta, per fer que almenys sigui més lleugera, i també sense ou. La mona és un dolç que ens porta poc temps de cuinar, però per tenir-lo llest i amb la textura que tant ens agrada, fan falta més d’un parell d’hores, ja que la massa necessita doblar el seu volum. Per això, és aconsellable preparar-la el dia abans de consumir-la.

Ingredients:

 • 250 g de farina d’espelta blanca

 • 60 g de sucre

 • 12 g de llevat fresc

 • 35 g d’oli de gira-sol o mantega

 • 110 g de llet o beguda vegetal

 • Pell ratllada de llimona i taronja

 • Una mica de sal

 • Anisets de colors

Instruccions:

 • Per començar, escalfem una mica la llet al foc o al microones. La posem en un bol i hi aboquem el llevat fresc, desfent-lo i esperant que es dissolgui bé. Deixem reposar cinc minuts i hi afegim l’oli.

 • En un altre bol més gran, posem la farina, el sucre, la ratlladura de la llimona i de la taronja i una mica de sal. Removem fins que quedi tot ben lligat i es converteixi en una massa.

 • Manipulem la massa i li donem forma de volcà, tirem la llet amb el llevat i l’oli dins el cràter.

 • Removem tot amb una cullera de fusta i, quan estigui ben mesclat, amassem amb les mans fins que quedi homogeni i sense grumolls. Per acabar de fer bé la massa, la posem sobre la taula i seguim mesclant amb les mans un parell de minuts més. Si se us enganxa, és millor untar-vos d’oli i no afegir més farina!

 • Untem un bol amb oli i hi posem la massa feta una bola.

 • Tapem el bol amb paper film i ho deixem en un lloc a temperatura ambient, ja que necessita un entorn càlid per esponjar-se. Entre una hora i mitja o dues ja haurà doblat el volum i podem continuar la recepta.

 • Posem la massa sobre la taula i li donem forma rodona amb un forat al mig (com un donut gegant), per poder decorar al final amb un ou dur.

 • La deixem del gruix que ens convingui amb la forma desitjada, però tenint en compte que doblarà el seu volum actual.

 • Folrem una safata amb paper de forn i hi col·loquem la massa a sobre, la tapem amb paper film i esperem fins que dobli el seu volum, una hora aproximadament.

 • Abans que passi l’hora, podem preescalfar el forn a 180 ºC amb calor a dalt i abaix. Un cop ha doblat la seva mida, pintem amb llet la massa per la part de sobre amb compte de no aixafar-la. La posem al forn fins que estigui daurada, al voltant d’uns quinze minuts.

 • Ara que ja està feta, podem tornar a mullar-la una mica per sobre amb llet i així hi podrem enganxar els anisets. Si us ve de gust, podem decorar amb un ou dur sense pelar col·locat en el forat central.

 • En cas de voler-la congelar, hem d’esperar que estigui freda (i sempre sense l’ou). Si la deixem a fora per consumir, s’ha de tapar amb algun recipient perquè no s’assequi ni es posi dura en pocs dies.

 • I a gaudir de la mona a casa!

Per relaxar-nos i cremar les calories, us deixem aquesta pàgina que ofereix 30 dies i 30 classes de ioga gratuïtes, per escollir les que més us agradin! No us ho perdreu!

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu amb nosaltres els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you