ESCI-UPF

Confinament saludable

Cigrons amb bledes

cigrons amb bledes
Cigrons amb bledes. / Foto: Patricia Pino

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

Aquest és el plat que sempre hem vist a de casa l’àvia, amb uns ingredients que són tan bons com saludables, i a més a més, és semblant al típic plat de cigrons amb espinacs que forma part de la cuina tradicional per Setmana Santa. Per fer-ho més fàcil, podem anar a l’opció ràpida que és utilitzar un pot ja preparat de cigrons cuits amb bledes i un bric de tomàquet fregit amb oli d’oliva.

Les bledes són un aliment carregat de fibra que ens ajuda a mantenir una dieta equilibrada gràcies a la seva aportació de vitamines i minerals, amb poques calories i pocs greixos. La seva verdor, que ens indica que és antioxidant, i la vitamina C fan que ajudi a prevenir el càncer. A més, és una rica font de calci que enforteix els ossos i el contingut de ferro manté a ratlla l’anèmia.

Els experts diuen que hem de menjar llegums un parell de cops a la setmana, per tant, una opció per combinar amb aquesta verdura seran els cigrons. El seu contingut d’hidrats de carboni d’absorció lenta eviten el desequilibri dels nivells de sucre i generen una energia constant. Res més indicat per a dies de tanta estona davant la televisió. I per als que us heu motivat amb les rutines d’exercicis, ajuden a combatre el cansament després d’esforços físics! A més, té molts minerals com el ferro, el fòsfor i el magnesi.

Si els heu de cuinar, no oblideu posar els cigrons en remull amb aigua i sal entre 10-12 hores. I quan els aneu a cuinar, ha de ser en una olla amb aigua que ja bulli. Sabíeu que per evitar les flatulències que provoquen es poden afegir espècies com la farigola, el coriandre o el comí?

Finalment, amb el tomàquet lligarem el dos ingredients. Aquest plat necessita només 25 minuts a la cuina, animeu-vos!

Ingredients [per a 2 persones]:

 • 570g cigrons cuits

 • 300g bledes fresques

 • 200g tomàquet fregit amb oli d’oliva verge extra

 • 1 ceba

 • Oli d’oliva verge extra

 • Pebre negre

Instruccions:

 • Posem una olla al foc i, quan es posi a bullir, hi tirem les bledes. Deixem que es facin durant 15 minuts. Un cop fetes, les escorrem per eliminar tota l’aigua.

 • A part, escorrem també els cigrons.

 • Posem una paella a foc mig amb un raig d’oli d’oliva i hi incorporem la ceba tallada al gust.

 • Quan estigui la ceba feta, abaixem una mica més el foc i tirem a la paella les bledes, els cigrons escorreguts i el tomàquet. Afegim un polsim de pebre negre, que li donarà sabor i evitarà que haguem de posar-hi sal.

 • Remenem fins que quedi ben lligat i parem el foc del tot.

 • Consell: si a l’últim minut hi aboqueu una mica de formatge de cabra i deixeu que es desfaci, quedarà encara més bo!

Per aprofitar l’energia que aporten aquests cigrons, avui no us podeu escapar. Aquest cop, per als més atrevits, un repte de 400 gambades. A veure qui s’atreveix amb els 17 minuts!

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu amb nosaltres els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you