ESCI-UPF

Confinament saludable

Pèsols amb pernil salat

pèsols amb pernil
Pèsols amb pernil salat i ou dur. / Foto: Patricia Pino

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

Un gran conegut en la dieta mediterrània és el pèsol. Forma part de la família de les lleguminoses (com la llentia i la soja). És un vegetal fresc, amb una alta quantitat de vitamina C i K. El plat que proposem també ens cobreix dos terços de la quantitat diària recomanada de vitamina B, que ajuda a millorar l’estat d’ànim.

Amb 150g ja tindrem la quarta part necessària de ferro, la cinquena de fòsfor i la sisena de magnesi. És un dels llegums que aporta més carbohidrats, però sobretot quan es consumeix fresc. La seva riquesa en fibra soluble afavoreix la reducció del colesterol i la regulació dels nivells de sucre en sang. Ajuden en la prevenció de l’anèmia i són adequats per als diabètics, ja que la seva aportació de pectina produeix insulina.

L’ou és un aliment que sempre ha anat seguit de mites sobre quina és la quantitat òptima a la setmana. La veritat és que molts experts afirmen actualment que no hi ha cap problema en menjar-ne cada dia, sempre tenint en compte les circumstàncies de cada persona. És una gran font de proteïnes beneficioses i ens protegeix de malalties, a més de ser un bon aliat del cor. Està carregat de vitamines com la A, la B2 i B12, la D i la E, així com de minerals com el fòsfor, el seleni, el ferro i el zinc. És, sobretot, un bon complement per als esportistes per la seva aportació energètica, a més de combatre la inflor muscular.

Us havíeu plantejat mai els beneficis del pernil salat? Perquè no en són pocs! Tot i la seva gran diversitat i les múltiples formes de curar-lo (serrà, ibèric, d’aglà, d’esquer…), és un bon aliment per integrar sempre que sigui en una dieta sana i equilibrada. Aporta vitamines, minerals i proteïnes essencials. Gràcies al contingut de vitamina B1 ajuda a combatre l’estrès i l’ansietat.

Integrarem tots aquests aliments en un sol plat amb una recepta per a dues persones i en la que trigarem uns 30 minuts. Si bé és costum posar l’ou ferrat, l’opció més saludable serà sempre posar-lo bullit.

Ingredients [2 persones]:

 • 400 g pèsols (aproximadament)

 • 50 g de pernil salat

 • 2 ous durs

 • 1 ceba

 • Oli d’oliva verge extra

Instruccions:

 • Posarem a bullir els ous. Per fer-ho bé, primer posem els dos ous en un pot i els cobrim d’aigua freda. Els posem al foc i, quan comencin a bullir, abaixem el foc i comptem uns 10 minuts aproximadament. Sense tapar-los, apaguem el foc i submergim els ous en aigua freda per tallar la cocció.

 • Mentre es fan els ous, posem una altra olla amb aigua al foc. Quan comenci a bullir, hi tirem els pèsols i deixem que es coguin durant 15-20 minuts.

 • Pelem una ceba i la tallem a trossos molt petits.

 • Posem una paella al foc amb una mica d’oli, deixem que s’escalfi i hi aboquem la ceba tallada.

 • Tallem el pernil salat a daus mitjans-petits.

 • Quan la ceba estigui quasi feta, hi afegim el pernil i els pèsols escorreguts. Remenem i deixem que s’acabin de fer durant 3-4 minuts (no cal posar sal perquè ja en porta el pernil) .

 • Pelem els ous i els podem tallar a talls petits i tirar-los abans a la paella o posar-los com decoració un cop haguem emplatat.

 • Recomanació: afegir espècies com la cúrcuma i el pebre li dóna un toc diferent.

Finalment, podem aprofitar aquesta energia que aporta l’ou per moure’ns més a casa! Aquesta rutina de 20 minuts tonifica tot el cos, accelerant el metabolisme i cremant greixos, a més de tonificar els músculs.

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu amb nosaltres els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you