ESCI-UPF

Confinament saludable

Risotto de verdura

Risotto de verdura
Risotto de verdura. / Foto: Patricia Pino

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

L’arròs és un aliment bàsic per a l’alimentació i és un cereal que ens aporta les calories i proteïnes suficients. Tot i que a les nostres terres estem més acostumats a cuinar-lo per fer una paella, avui us portem l’arròs en forma de risotto, més popular a la cuina italiana. Hi ha molts tipus, però a la recepta d’avui us proposem l’integral.

La versió integral de l’arròs és poc coneguda o està poc valorada. Cal tenir en compte que té un valor nutritiu més elevat que el blanc, ja que porta més fibra, vitamines del grup B, ferro, magnesi, calci i potassi.

Una de les millors maneres de combinar-lo és amb verdures. Ja coneixem les propietats del carbassó, i avui incorporem la pastanaga i l’albergínia. Per una banda, la pastanaga no només ajuda a la vista i a bronzejar la pell, com sempre hem sentit, sinó que també enforteix el pèl, les dents i les ungles i ajuda a prevenir el càncer de mama, és diürètica i la seva aportació de fibra també combat l’estrenyiment. D’altra banda, l’albergínia a més de ser diürètica, també és antioxidant, redueix el colesterol i afavoreix el sistema nerviós.

És curiós com a les regions asiàtiques l’arròs integral es considera un aliment de pobres, per menjar en temps de penúria, però a Occident està associat a l’alimentació saludable. L’únic inconvenient que pot tenir és que necessita més temps de cocció, que seran uns 40 minuts. El risotto té una forma especial de cuinar-se, molt semblant a la paella, però en aquest cas us proposem una manera més “fàcil” de tenir-lo llest i igual de bo.

Ingredients [per a 2 persones]:

 • 200g d’arròs integral

 • ½ ceba

 • 1 gra d’all

 • 1 pastanaga

 • ½  carbassó

 • ½ albergínia

 • oli d’oliva verge extra

 • formatge parmesà

 • espècies: cúrcuma, pebre negre

Instruccions:

 • Posem una olla al foc amb una proporció de 3 gots d’aigua per cada got d’arròs cru. Quan l’aigua comenci a bullir, hi aboquem l’arròs. És important no posar-hi massa aigua, perquè es perden nutrients quan s’escorre. El deixem durant 40 minuts, fins que veiem que està prou fet

 • Mentre bull l’arròs, tallem totes les verdures (ceba, pastanaga, carbassó i albergínia) a daus molt petits

 • Posem una paella al foc amb una mica d’oli d’oliva i passats 2 minuts, quan estigui ben calent, tirem la ceba i l’all ratllats. Un cop daurats, incorporem la resta de les verdures al foc

 • Quan estiguin prou ofegades, podem afegir les espècies al gust. En aquest cas, la cúrcuma i el pebre

 • Abaixem la força del foc i, un cop llest l’arròs, l’escorrem i l’incorporem a la paella amb les verdures

 • Parem el foc, afegim el parmesà i remenem perquè es desfaci

Ja està llest per posar al plat!

Si després de seguir el confinament saludable encara us ha sobrat temps per menjar altres coses no tan saludables… us portem un tutorial de ioga per cremar el greix de la panxa i que també ens ajudarà a relaxar-nos en moments de tant d’estrès dins de casa. Vinga, que només són 15 minuts!

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu amb nosaltres els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you