ESCI-UPF

Confinament saludable

Espinacs gratinats i hamburguesa

espinacs gratinats i hamburguesa
Espinacs gratinats acompanyats d'una hamburguesa. / Foto: Patricia Pino

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

Avui us portem “la reina de les verdures”. Els beneficis dels espinacs són tants que hauríem de considerar tenir un aliment com aquest a la nostra nevera, sobretot aquests dies que el nostre sistema immunològic necessita més reforç que cap altre hivern.

Si sou d’aquells reticents al menjar de color verd, esperem que el fet que sigui la número 1 en contingut de vitamines i minerals us faci canviar d’opinió. Que si Popeye en menjava tants, serà per alguna cosa… I és que ajuda a prevenir malalties o millorar casos com: l’anèmia, el colesterol, la hipertensió, els problemes digestius i el sobrepès. També ajuda contra l’envelliment i a millorar la vista.

A més, les formes en què els trobem al supermercat són variades: frescos, congelats en blocs de ració o congelats picats en porcions. En aquesta recepta utilitzarem la bossa d’espinacs frescos que equival a 1 ració. Només trigarem 15 minuts a tenir-ho llest per menjar.

Per a altres plats, només cal posar-los a bullir 8-10 minuts i afegir-los, per exemple, a un plat de cigrons o mesclats amb quinoa per fer una amanida. (Compte! No heu de trigar més de 24 hores a menjar-los després de cuinats perquè perden les propietats).

Tenim moltes opcions per acompanyar els espinacs, una de molt sana com són les hamburgueses de seitan que ens ofereixen alguns supermercats o, per als carnívors, la de carn de vedella o de pollastre. Us animem a provar el seitan, una preparació alimentària a base de gluten de blat que prové de la Xina. Va començar sent molt popular entre els budistes, però ja ens ha arribat a les dietes veganes d’occident, perquè és una gran font de proteïnes, baix en calories i amb molt poc greix.

Ingredients [1 ració]:

  • 1 bossa d’espinacs frescos

  • ½ ceba

  • Mozzarella i formatge de gratinar

  • Opcional: nata lleugera per cuinar

  • Hamburguesa: de seitan o de carn

Instruccions:

  • Posem tots els espinacs en una paella preescalfada amb oli d’oliva i els anem removent fins que estiguin cuinats (si no hi caben, podeu anar afegint a poc a poc fins a tenir-los tots).

  • Preescalfar el forn a 220º durant 10 minuts.

  • Posem els espinacs sobre una safata untada amb una mica d’oli per evitar que s’enganxin. Hi podem afegir ½ ceba tallada a trossos molt petits. Ho barregem bé i hi afegim, si voleu, un bric petit de nata per cuinar. A sobre, espolsem la mozzarella i/o formatge per gratinar.

  • Ho deixem al forn 10 minuts més, fins que veiem que el formatge està daurat.

  • Podem aprofitar aquests 10 minuts per cuinar l’hamburguesa a la planxa.

I ja està llest per emplatar!

Tot i la verdor del plat d’avui, tampoc ens salvem de fer una mica d’exercici. Us deixem aquests exercicis per baixar panxa, que encara hi som a temps! Animeu-vos, només són 13 minuts!

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu-nos els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you