ESCI-UPF

Confinament saludable

Pancakes vegans

pancakes vegans
Pancakes vegans amb xocolata i fruits vermells. / Foto: Patricia Pino

Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.

La Covid-19 no ha de ser una excusa per deixar de menjar bé. Segur que als supermercats no només s’haurà esgotat el paper higiènic, sinó que tots haurem anat a omplir els armaris de bosses de patates, brioixeria i xocolates de tota mena. Per ajudar aquestes ganes de menjar dolç i per començar amb il·lusió, avui us portem la versió “realfooder” dels coneguts pancakes americans.

Els que coneixem i hem vist a les pel·lícules són dels Estats Units, que tradicionalment es mengen per esmorzar i els fan utilitzant una base de mantega, farina, llet i ous. Al Regne Unit també són populars, però els fan més semblants a una crêpe, sense llevat, i com a tradició pels dies de Quaresma. Però res més lluny, a l’Antiga Grècia ja en cuinaven! Era una recepta gairebé igual i, des d’aquells temps remots, es va anar estenent per tots els continents. Avui es cuina gairebé a tots els països del món.

L’opció vegana d’aquesta pasta que us presentem fa que no tingui ni blat, ni ou, ni llet d’origen animal, ni tan sols mantega, per tant, és la millor elecció per gaudir del menjar sense engreixar-se i sense haver de comptar les calories que té la recepta original (i és també una opció per aquells que sou intolerants). A més, només ens traurà uns 15 minuts d’esforç. Amb aquesta recepta surten 6 unitats, però si voleu cuinar per a tots els de la casa, només cal posar el doble de quantitat de cada ingredient.

Ingredients [per a 6 unitats]:

 • 135 grams de farina d’avena/arròs/espelta (o qualsevol altre tipus que no sigui farina de blat)

 • 1 cullerada de llevat

 • ½ cullerada de sal

 • ½ cullerada de canyella en pols

 • ½ tassa de beguda vegetal (llet d’avena, ametlla, soja….)

 • ½ cullerada d’oli

 • 1 plàtan madur

 • Idees per als toppings: xocolata negra desfeta (al microones o al bany maria), maduixes i nabius, mel, melmelada casolana…

Instruccions:

 • Mesclem els ingredients secs (farina, llevat, sal, canyella) en un bol. I els líquids (llet, oli), en un altre.

 • Aixafem el plàtan amb una forquilla i l’afegim al bol dels líquids. A continuació ho triturem a la batedora (pels qui no en tingueu, també queda bé mesclat a mà amb qualsevol utensili).

 • Afegim els ingredients secs a la mescla i tornem a triturar.

 • Un cop ho tenim preparat, posem una paella al foc i pintem la base amb oli d’oliva perquè no se’ns enganxi el pancake.

 • Un cop escalfada la paella, posem aproximadament ¼ de tassa de la mescla i la deixem 2 minuts per cada costat.

 • Sabrem que està llest per tombar perquè es queda de color daurat.

 • Anem repetint fins acabar tota la mescla.

I ja ho tenim! Només cal posar per sobre els ingredients que més ens vinguin de gust, a poder ser, fruita del temps.

Tot i que és una una opció sana, la inactivitat tancats a casa no és una opció. Per cremar els pancakes us proposem aquesta rutina d’exercicis de 10 minuts que promet una bona forma física. Us hi animeu?

Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu-nos els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!

We also recommend you