Business ESCI-UPF

Barcelona, ciutat de fires

L’impacte econòmic i social d’una fira

Barcelona Fires
Fira de Barcelona durant el Mobile World Congress del 2013. / Foto: Wikimedia Commons

Fa més d’un segle que Barcelona acull centenars de fires i congressos, una xifra que la situa com la quarta ciutat del món a la llista de la “Asociación Internacional de Congresos y Convenciones”. Però potser ha estat la cancel·lació de la darrera edició del Mobile World Congress el que li ha donat més rellevància.

La història de les exposicions de Barcelona es remunta al segle XIX, destacant la primera Exposició Universal del 1888, que va rebre 400.000 visitants procedents de tot el món i va promoure el procés d’urbanització de la ciutat. Després d’aquest èxit, es va tornar a celebrar el 1929, impulsant un gran avenç econòmic i tecnològic. Això no obstant, la “Fira” tal com la coneixem avui, no es va construir fins el 1932.

El procés de globalització que ens ateny des de fa uns 25 anys ha provocat que les empreses s’hagin d’adaptar al comerç internacional i, per tant, buscar noves àrees de comerç i crear nous plans de màrqueting per accedir als mercats de tot el món.

Més enllà de les xarxes digitals, tal com diu Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, el contacte de gran impacte que es produeix entre venedors i consumidors només pot tenir lloc en una fira: un lloc que acull totes les empreses i, per tant, que ofereix l’oportunitat de conèixer de primera mà els productes més innovadors i avançats del mercat. La principal necessitat d’aquest mercat, però, és tenir suficient competència per generar moviment dins de cada sector.

El sector de les convencions és un dels més forts a Barcelona, on el 90% són internacionals (amb empreses d’Europa i Nord-amèrica) i amb una major presència de l’àmbit mèdico-farmacèutic, tecnològic i industrial. Tot això gràcies als grans equipaments dels quals disposa la ciutat com els recintes de la Fira de Barcelona (el de Montjuïc i el de Gran Via), el Palau de Congressos, el World Trade Center i el Centre de Convencions Internacionals.

El CCIB és un referent per a l’organització d’esdeveniments a escala europea. El Palau de Congressos i el WTC reben més de 220 esdeveniments anuals cadascun. El Palau rep majoritàriament congressos nacionals del sector farmacèutic i actes corporatius de firmes internacionals, i el WTC destaca per les seves sales de reunions en l’àmbit nacional i internacional.

Amb els dos edificis de Fira de Barcelona es compta amb 150 fires, congressos i esdeveniments celebrats anualment que reben 2,5M de visitants procedents de més de 200 països, provocant un impacte econòmic de més de 2.600M€, gràcies a la celebració d’esdeveniments d’impacte mundial com la Fira de l’Automòbil, l’Hispack, el Retail & Brand Experience World Congress, el SmartCity o l’IOT Solutions World Congress.

No és estrany, doncs, que des de Madrid es vulgui “prendre” una fira com la del MWC a Barcelona: l’impacte que tenen les fires i els congressos a la ciutat són de summa importància per a la creació de mercats i el creixement de l’economia mundial, però també la local, ja que creen una nova forma d’aproximació entre les empreses. És per això que la majoria d’economistes consideren aquesta gran rebuda firal com un impuls de creixement del mercat, especialment quan el comerç mundial és menys dens.

Tanmateix, és un fet que genera controvèrsia: hi ha qui considera que quan es tracta d’articles de fàcil difusió, com en el cas del MWC, la cancel·lació no és tan greu sinó que només afecta els hotels i restaurants, i es queixen del fet que existeixen altres preocupacions més greus a les quals no se’ls presta atenció, com per exemple, les recents destrosses del temporal Glòria o l’estructura del PIB del país.

We also recommend you