ESCI-UPF Research

Dia Internacional de la Dona

Hedy Lamarr i Jade Raymond

Dia Internacional de la Dona Hedy Lamarr i Jade Raymond
Jade Raymond (esquerra) i Hedy Lamarr (dreta)

El 8 de març celebrem el Dia Internacional de la Dona. Aprofitem aquesta data per presentar 12 parelles de dones, una d’actual i una del passat, de diversos àmbits i que han estat rellevants per diferents motius. En aquest article presentem dues protagonistes del món de la tecnologia.

Entre els invents de la famosa actriu de Hollywood Hedy Lamarr (1914-2000), una de les primeres referents per a dones en STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), i els videojocs desenvolupats per la productora Jade Raymond (1975), referent actual, ha passat mig segle. Però, malgrat la seva distància en el temps, aquestes dones de la tecnologia comparteixen una manera de fer genuïnament creativa i un interès per millorar les coses, que els assegura un lloc destacat en un àmbit històricament dominat per homes.

Aquestes ments creatives han tingut un impacte tangible en la forma en què vivim i ens relacionem en l’entorn digital en el món actual. I és que un dels nexes entre elles el trobem en la possibilitat de jugar a videojocs amb milions de jugadors connectats en línia arreu del món.

Hedy Lamarr va ser una de les precursores del Wi-Fi. Juntament amb el compositor George Antheil, el 1942 va patentar un sistema de detecció de torpedes teledirigits que funcionava amb 88 freqüències (equivalents a les tecles d’un piano) i podia fer saltar senyals de transmissió entre les freqüències de l’espectre magnètic. Durant la crisi dels míssils cubans (1962) aquesta tecnologia es va utilitzar per interceptar les comunicacions i el control dels torpedes. Aquest mètode va ser el precursor de la tecnologia Bluetooth i Wi-Fi, i avui en dia s’empra als sistemes de posicionament per satèl·lit com el GPS.

De la mateixa manera, Jade Raymond ha impactat creativament la seva indústria, impulsant la innovació, noves mecàniques i jugabilitat als jocs d’acció, aventura i multijugador en línia. Ha donat vida a alguns dels millors i més populars videojocs. A més, ho ha fet des de posicions de lideratge, passant de ser productora d’Assassin’s Creed i Watch Dogs a convertir-se en vicepresidenta de Google Stadia Games and Entertainment, la plataforma de streaming de jocs de Google, el març de 2019.

Amb la seva contribució en tecnologia, a més, aquestes dues creadores han trencat estereotips i barreres en l’accés a les dones a carreres STEM. Sota l’apel·latiu de “l’actriu més bella de la història del cinema”, Hedy Lamarr va ser més coneguda a la seva època per la seva bellesa que pels seus invents, mentre que Jade Raymond es coneix com la programadora més sexi del món. Aquest és un reflex de com se sexualitza a les dones, del pasat i el present, mitjançant la percepció d’aquestes com a objecte sexual, essent valorades en funció del seu atractiu personal. Ambdues, però, han trencat amb els estereotips de gènere i combatut aquesta sexualització.

En tot cas, la distància entre aquestes dues referents es fa més evident quan parlem de reconeixements, ja que Hedy Lamarr va esperar més de cinquanta anys per a rebre el Pioneer Award. En canvi, Jade Raymond ha rebut nombrosos reconeixements per part de la indústria. En l’actualitat, continua treballant en el desenvolupament de jocs, des de la programació i el disseny fins a la producció, on exerceix posicions de lideratge.

We also recommend you