ESCI-UPF

Tag Stories, un projecte que es consolida

Sessió Tag stories
Aitana Montoro, Luis de Querol i Oscar Lao, els tres conferenciants de la sessió d'ahir de Tag Stories. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Ahir es va celebrar la cinquena sessió de Tag Stories a la Sala d’actes. Dues xerrades d’alumnes del GNMI i una d’un professor del BDBI especialitzat en la genòmica de poblacions.

Tag Stories no para de créixer i això es deu a la feina que estan fent un grup d’estudiants d’ESCI-UPF. Aquest cop, els conferenciants eren dos alumnes del GNMI i el professor del BDBI Oscar Lao, director del grup d’estudis sobre Genòmica de poblacions al CNAG-CRG.

El primer a fer la presentació va ser l’estudiant Luis De Querol. La seva xerrada tenia per títol: “El Coeficiente Intelectual: La influencia que tiene en nuestras oportunidades”. Pretenia  ser un discurs divulgatiu sobre la importància del coeficient intel·lectual en l’èxit laboral i acadèmic. També va presentar diferents tipus d’intel·ligències, així com la manera que es poden percebre. En un punt bastant més polèmic, De Querol, va parlar de la improductivitat relacionada amb el CI.

Aitana Montoro és una alumna de quart que acaba d’arribar de l’Erasmus a Sant Petersburg i va voler dedicar aquesta xerrada a explicar quina havia estat la seva experiència. La presentació, portava per títol: “¿Qué es Erasmus? De Barcelona a lo más profundo de Rusia”. L’elecció de la Federació Russa com a destinació es devia, va explicar, al seu interès per limitar al màxim la companyia nacional i poder compartir l’experiència Erasmus amb gent d’altres cultures, així com millorar el rus que ha après a ESCI-UPF.

La darrera exposició va ser a càrrec del Dr. Oscar Lao, que estudia la variació genètica present en les poblacions humanes, “per saber d’on venim i cap on anem”. Ell treballa com a investigador al Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica-Centre de Regulació Genòmica (CNAG-CRG) i alhora és professor del BDBI.

L’estudi de la genòmica de poblacions pot tenir moltes aplicacions i vies d’estudi, des del CNAG-CRG s’estan centrant en les aplicacions mèdiques derivades de les variacions genètiques que trobem dins de l’espècie humana. La unió d’aquestes mínimes variacions, que els dos pares tinguin la mateixa singularitat, pot ser la causant d’importants malalties, per exemple. Un altre dels estudis que està realitzant aquest grup d’investigació tracta  d’entendre la influència de l’encreuament entre els humans moderns amb altres espècies d’homínids com els neandertals o els denisovans. Encreuaments provacats pel nomadisme que van crear híbrids capacitats per una millor adaptació al medi, però que van crear unes característiques que encara avui tenim, en una societat on l’adaptació és cultural i no pas genòmica.

Durant la xerrada, “Computación Natural para todas las Estaciones”, Òscar Lao va presentar com actuen les neurones humanes en la creació de patrons que ens serveixen per sobreviure. El primer exemple que va posar era el d’un gos amb una gran cabellera i un lleó. Realment eren similars, però gràcies al nostre cervell els sabem diferenciar. És una pura qüestió de supervivència i demostra com el cervell humà té la capacitat per adaptar-se ràpidament al medi que l’envolta. Aquests patrons també es veuen en els animals o plantes, que de forma natural saben com s’han de moure o actuar per assegurar la seva subsistència. Partint d’aquesta activitat neuronal, el grup d’estudis dirigit per Òscar Lao ha sintetitzat aquests processos mitjançant un algoritme que aprèn a actuar com ho faria un cervell i analitzar així les dades que ens explicaran d’on ve la diversitat genòmica humana.

Per últim, Òscar Lao ens va explicar la importància del BDBI per tal de formar bioinformàtics amb unes estructures mentals maleables que estiguin capacitats per fer allò que un biòleg i un informàtic no poden fer per separat. D’aquí que al seu grup d’estudi hi hagi dos estudiants de pràctiques del grau.

Si voleu participar o assistir a les xerrades que organitza Tag Stories, els podeu seguir a Instagram o a LinkedIn. A les seves xarxes trobareu la manera d’apuntar-vos a les següents sessions.

We also recommend you