ESCI-UPF

Comença l’any de la Rata

L’arribada de l’Any Nou xinès portarà celebracions a tot el món

Any nou xinès
Foto: Shutterstock

L’Any Nou xinès comença avui amb una Xina en alerta pel coronavirus. Després d’un any 2019 “mogut” per a Xi Jinping, la bonança que porta la saviesa de la Rata hauria de canviar moltes coses en un país que encara té diversos fronts oberts: guerra comercial amb EUA, aldarulls a Hong Kong, etc.

Avui, amb l’arribada de la Lluna Nova a les 22.42 h., començaran, si el coronavirus de Wuhan (武汉) ho permet, les celebracions de l’Any Nou xinès, l’Any de la Rata (鼠 – shǔ), el primer animal del zodíac xinès.

Contra el que podem pensar des d’Occident, per a la cultura xinesa la rata és un signe de riquesa. Se la considera intel·ligent, hàbil mental i de vida tranquil·la. Penseu sinó en la rata sàvia de les Tortugues Ninja! A més, a causa de la seva elevada taxa reproductora, és l’animal del zodíac al que les parelles li porten ofrenes quan busquen tenir un fill.

Però per què la rata és el primer animal del zodíac? Hi ha moltes llegendes que ho expliquen, però una d’elles diu que l’Emperador de Jade (玉皇大帝 – yù huáng dà dì) va organitzar un banquet per triar 12 animals com a guardians del seu palau i va encarregar a la rata la tasca de convidar als diferents animals. El gat, que era un bon amic de la rata, li va demanar que l’ajudés a inscriure-s’hi, però la rata es va oblidar del gat i per aquesta raó el gat no forma part dels 12 animals del zodíac xinès, el que els va convertir en enemics mortals per sempre.

L’Emperador va decidir que escolliria els guardians segons l’ordre d’arribada. El primer a fer-ho va ser el Bou 牛 (niú). Però no s’havia adonat que portava la Rata amagada al seu llom i que, al darrer moment, va fer un salt per passar davant seu i entrar en primera posició a palau. Per això la Rata és el primer signe del zodíac xinès.

En veure-ho, el Tigre 虎 (hǔ) i el Drac 龙 (lóng) van pensar que allò era molt injust, però es van conformar amb el lloc que ocupaven. El Conill 兔 (tù), que tampoc estava massa content amb la seva posició, va desafiar el Drac a una cursa i, com que va guanyar, va passar a ser el quart signe del zodíac.

El Gos 狗 (gǒu), veient que el Conill havia avançat una posició, li va clavar una mossegada al peu i com a càstig, va ser enviat al final de la fila. Per la seva banda, la Serp 蛇 (shé), el Cavall 马 (mǎ), la Cabra 羊 (yang), el Mico 猴 (hóu) i el Gall 鸡 (jī) també es van barallar entre ells per escalar posicions.

Quan semblava que l’ordre estava fixat, amb tota la parsimònia del món, va arribar el Porc 猪 (zhū), que s’havia aturat pel camí a fer una becaina després d’un bon menjar. És per això que es va haver de conformar amb ser el darrer dels dotze signes del zodíac.

Però bé, tot això no és més que una llegenda, ja que els gats domèstics no van arribar a la Xina fins el 206 a.C. amb la dinastia Han i a través de la Ruta de la Seda.

A més, segons els astròlegs xinesos, l’Any del Porc que acomiadem avui, havia de portar alegria, amistat i riquesa, però de ben segur que el President Xi Jinping es deu estar qüestionant els antics mites xinesos després de l’annus horribilis que ha passat. La llista és llarga: Hong Kong, una celebració descafeinada del 70è aniversari de la República Popular de la Xina, els China Cables, la guerra comercial amb els EUA, desacceleració econòmica i, per acabar, l’Any del Porc es vol acomiadar amb una crisi sanitària que comença a agafar proporcions dramàtiques i recorda la pneumònia atípica (SARS) apareguda a Guangzhou (广州市) al novembre del 2002. De moment, avui mateix, Beijing (北京市) s’ha vist obligada a tancar la Ciutat Prohibida (故宫 – Gùgōng), centre de les celebracions de l’Any Nou Xinès, en un intent de contenir la propagació del virus de Wuhan a la capital i que està dificultant la tornada a casa de molts familiars xinesos.

有钱没钱回家过年! (Yǒu qián méi qián huí jiā guònián!)

“Amb diners o sense, torneu a casa per l’Any Nou!”

We also recommend you