Business

Com es viu l’Any Nou a Shanghai

Una visió europea de la festa xinesa més important de l’any

Foto: Arxiu ESCI-UPF

Mònica Infiesta, alumni de la promoció de 2014, ens explica com va començar la seva passió per Xina mentre era estudiant del GNMI. Ara, després de dos anys i mig vivint i treballant a Shanghai, ens ensenya com es viuen les festes de l’Any Nou.

La meva aventura a la Xina va començar l’any 2012, quan vaig decidir anar d’intercanvi a Shenzhen. Era una gran oportunitat per millorar el meu nivell de xinès i posar-lo en pràctica més enllà de les quatre paraules que podia intercanviar passejant per Barcelona. L’experiència a Shenzhen va ser molt enriquidora, així que no vaig dubtar a tornar a la Xina quan ESCI-UPF em va donar l’opció de fer les pràctiques obligatòries a l’estranger. Després d’un any em trobava a la mateixa ciutat, ara per a treballar, i em retrobava amb el grup d’amics que havia acomiadat mesos enrere convençuda que no els tornaria a veure.

Quan vaig acabar els estudis a la universitat, volia tornar a la Xina. Sentia que era un lloc amb moltes oportunitats, amb una gran diversitat cultural i on podia seguir millorant l’idioma a passos molt més grans. No obstant això, per aconseguir un visat de treball havia d’esperar almenys dos anys. És així com va començar la meva carrera a Kuehne-Nagel, un dels majors transitaris i operadors logístics internacionals, on actualment encara treballo.

Hi vaig entrar com a becària en unes pràctiques de la universitat (pràctiques extracurriculars, no obligatòries) mentre acabava la carrera. Uns mesos després, vaig passar de becària a formar part de l’equip amb contracte laboral i m’hi vaig quedar durant 2 anys, fins que l’empresa em va oferir una nova oportunitat de tornar a la Xina. Vaig acceptar el repte i, aquí em trobo, fent repàs de la meva carrera professional des de la gran ciutat xinesa de Shanghai més de 2 anys després.

Anar a viure a Shanghai no va ser un xoc cultural, ja que anys enrere no només havia estudiat i treballat al país, sinó que també havia pogut viatjar-lo i conèixer tant la Xina més rural com la més futurista. Una de les coses que més em fascina i impressiona a tothom que visita Shanghai, sigui per turisme o negocis, és la innovació tecnològica. Sortir de casa sense el moneder és el més comú. Ara bé, oblidar-te el mòbil sí que podria ser un problema si vols anar a un restaurant, desplaçar-te, fer la compra o transferir diners (aquí tothom paga online via mòbil a través de les aplicacions Wechat o Alipay).

Amb el temps, també he notat que Shanghai és una ciutat amb un ritme molt ràpid i que mai descansa. De fet, hi ha una dita que descriu aquest ritme frenètic: “Nova York és la ciutat que mai dorm, però Shanghai ni tan sols s’asseu”. Això és molt positiu pel que fa a l’aprenentatge i l’oci, però també pot ser molt esgotador. És per això que molta gent aprofita qualsevol forat a l’agenda per escapar-se de la ciutat, especialment en aquesta època de l’any, quan s’acosta l’Any Nou xinès.

Les compres, les reunions i àpats familiars, i la decoració de la casa són les protagonistes  d’aquesta festivitat. La ciutat es vesteix de vermell i, enguany, per a celebrar l’any del porc, queda decorada amb aquest animal per tot arreu. A més, aquells qui segueixen la tradició i el seu horòscop xinès és el del porc han de portar roba vermella si volen tenir sort.

Un altre costum d’Any Nou és intercanviar红包 Hong Baos, uns sobres vermells que pares i/o avis regalen als nens amb diners a l’interior. Aquest costum també l’han adoptat moltes empreses per desitjar bon any als seus treballadors. Tot i ser una tradició molt seguida per tothom ha patit un gran canvi i és que cada vegada més persones opten per l’entrega online mitjançant Wechat. L’any passat, segons dades de l’aplicació, 688 milions de persones van utilitzar aquest canal per enviar Hong Baos.

Pel que fa als estrangers, la majoria aprofitem aquestes vacances per anar a buscar la calor d’alguna platja del sud-est asiàtic i gaudir del sol i d’un cel blau. Sembla mentida, però coses com el sol o un cel blau s’acaben valorant moltíssim quan no les pots tenir fàcilment (la contaminació és un greu problema a la Xina).

És en aquestes dates també quan té lloc el moviment migratori més gran de persones a escala mundial. Segons la CNN, està previst que aquest any 2019 es realitzin al voltant de 3 bilions de viatges entre el 21 de gener i l’1 de març. Així doncs, un altre protagonista d’aquestes festes són els elevats preus dels bitllets d’avió, tren o qualsevol altre mitjà de transport i això si has estat previsor i els has comprat abans que s’esgotessin! Però com passa amb tot, al final has de valorar opcions i saber què vols prioritzar.

We also recommend you