Marketing

Treballant pel medi ambient

“El màrqueting mediambiental té grans reptes”

Reciclatge i màrqueting mediambiental
L’alumni Laia Martín al costat d’una ECOPACK, un separador òptic de plàstics en una planta de reciclatge a Astúries. / Foto: Laia Martín

Laia Martín, alumni de la promoció 2018 del GNMI, ens explica com és fer màrqueting en una empresa preocupada per l’entorn i la sostenibilitat. L’empresa on treballa des que va fer pràctiques d’empresa és un referent en reciclatge i preocupació pel medi ambient.

Des del primer moment que vaig escollir estudiar GNMI tenia clar que tot el coneixement que em donés el grau el volia dedicar a projectes amb objectius que compartís. El fet de trobar una feina amb una missió i valors que pogués fer meus era una inquietud que vaig portar dins durant els anys de la carrera. Per aquesta raó vaig tenir molt clar, ja en el moment de buscar les pràctiques, que jo tenia un requisit addicional a l’hora d’escollir: havia de trobar una empresa on aprendre, que em donés unes bones condicions, però sobretot que tingués un objectiu en concordança amb els meus valors.

Des de fa ara ja tres anys treballo a una grup empresarial que té una àrea d’enginyeria mediambiental. Dins d’aquesta àrea hi destaquen tres negocis: el primer, PICVISA, dissenya i ven separadors òptics per a poder reciclar tots els residus que generem i tornar-los a inserir al mercat, creant així una economia circular. El segon negoci, DAGA, fabrica equips per a la depuració d’aigües. Així podem netejar les aigües que la indústria, l’agricultura i moltes altres activitats embruten per poder-la recircular. El tercer, SORTON, és una enginyeria que dissenya i construeix plantes de reciclatge. Aquestes plantes són les instal·lacions on es reciclen les escombraries que els camions recullen cada dia a les nostres ciutats i pobles.

Després d’aprendre molt i de passar per diferents posicions dins de l’empresa, ara sóc la responsable del departament de màrqueting. Al sector del reciclatge, el màrqueting acaba de començar i té molt camí per recórrer. Provinent d’un mercat industrial molt tècnic i poc comercial, tot just ara s’està fent a la idea de ser “trending topic”. Actualment, el màrqueting mediambiental té grans reptes que caldrà anar solucionant a l’hora que evolucioni el mercat.

El primer serà acostumar-se a ser un sector transversal en totes les activitats econòmiques. Fins ara, el reciclatge només incloïa els productes que tiràvem als contenidors grocs, blaus o verds. Però què passa amb molts altres béns que utilitzem cada dia? Les empreses que ens dediquem al reciclatge haurem de donar solucions a tots els sectors amb productes potencialment reciclables.

El sector del reciclatge està en auge i cada dia hi ha nous reptes, clients, sectors, mercats i noves demandes de millora pels nostres equips. Les empreses hem de decidir quins sectors i solucions prioritzar a la vegada que donem resposta a totes les noves sol·licituds. Un altre repte que tenim és saber explicar a la població què fem les empreses de reciclatge i gestió de residus. En general, no se sap què li passa a una ampolla de plàstic quan la tirem al reciclatge. Tot i que cada any es publiquen milers d’articles i estadístiques sobre les taxes i la qualitat del reciclatge, en general, falta comunicació a l’hora d’explicar el procés. Que la ciutadania entengui com funciona actualment el reciclatge és primordial per poder incrementar el rendiment i la qualitat de la nostra feina.

Aquesta necessitat ens porta a un tercer repte. Trobar l’equilibri entre l’estratègia de màrqueting que ens demana el nostre client, que és B2B i tècnic, i les accions més disteses per al públic general. El sector dels residus encara s’està fent a la idea de ser d’interès popular i no sempre és fàcil trobar el temps per explicar-se a les parts interessades que no són tècniques.

Finalment, les empreses ens hem de transformar per ser prou flexibles per sobreviure en un sector que està canviant tant. Ens trobem en un procés constant de llançament de productes i aplicacions que mai abans havien estat al mercat. Amb un desenvolupament de producte continu i la innovació com a base de l’empresa, cada any apareixen nous productes que t’obliguen a refer les estratègies ja existents.

Tots aquests reptes necessiten gent amb coneixement de mercat i negoci que tingui ganes d’aventurar-se al sector. Vull animar a tots els alumnes del GNMI amb inquietuds i interessos per la sostenibilitat a dedicar-s’hi. L’emergència climàtica que vivim requereix d’un reciclatge més eficient i rendible que l’actual, ràpid i de qualitat. Amb els coneixements que ens dona el grau, tots nosaltres podem posar el nostre granet de sorra per aconseguir-ho.

We also recommend you