ESCI-UPF

Albert Carreras entrevista Thomas Piketty

  • 22/01/2020
  • 1 min reading time
Desigualtats socials
Thomas Piketty durant l'entrevista amb Albert Carreras. / Foto: Pere Virgili (diari ARA)

Thomas Piketty, economista i autor de diversos llibres, especialitzat en l’estudi de la desigualtat econòmica, acaba de publicar Capital i ideologia. Amb motiu d’aquest llançament, el director d’ESCI-UPF, Albert Carreras l’ha entrevistat en nom del diari ARA.

Piketty, convençut que el projecte europeu s’ha de redefinir, descriu les bases del que ell anomena socialfederalisme i socialisme participatiu. Dos conceptes sobre els quals, segons ell, hauria de basar-se Europa. “El socialfederalisme és la idea d’assumir una forma d’organització federal a escala europea o, en un sentit més ampli, a escala mundial o transnacional, que es basi de manera explícita en objectius de reducció de les desigualtats socials.”

Per dur a terme la seva idea “cal un objectiu social explícit de fiscalitat comuna, de pressupostos comuns, d’inversió en educació, en universitats, de salari mínim, de drets socials…” i aquí és on entra el socialisme participatiu: repensar la propietat privada, acabar amb les desigualtats i afavorir la circulació del poder.

A l’entrevista, Albert Carreras també posa damunt la taula la situació a Catalunya (que Piketty menciona al seu llibre) i aquest economista francès respon qüestionant el projecte independentista, tot i que reconeix que no n’ha llegit prou per poder valorar.

We also recommend you