ESCI-UPF

Què ens espera el 2020?

Un pronòstic de l’any poc convencional

Any Nou 2020
Eclipsi lunar. / Foto: Pixabay (Engelbrekt)

Volem fer-vos cinc cèntims d’allò que us depararà l’any que tot just hem començat d’una manera poc habitual. Però no us espanteu: ni us farem l’horòscop ni us llegirem la carta astral, però sí que us descobrirem alguns esdeveniments més o menys curiosos que marcaran el 2020.

L’any 2020 ha arrencat amb força: només cal mirar cap a l’Orient Mitjà i veure les repercussions que estan tenint els enfrontaments entre l’Iran i els EUA. A més, és l’any en què (si res no canvia) s’ha de fer efectiu el Brexit i en el que Trump haurà de mirar de revalidar el seu mandat a la Casa Blanca. Però com que de política i economia ja en sentirem a parlar (i molt) al llarg del curs, hem pensat fer una previsió del nou any d’una manera un pèl diferent.

Una de les peculiaritats del 2020 que acabem d’estrenar és que és un any de traspàs. Això vol dir que trigarem un dia més a fer la volta al Sol i que aquells que fan els anys el 29 de febrer podran celebrar-ho el dia que toca. Un d’aquests afortunats és el flamant president Pedro Sánchez, a qui sembla que el nou any li està provant de meravella després d’haver aconseguit formar govern.

El 2020 també suposa un nou cicle per a la cultura xinesa: el 25 de gener tindrà lloc l’inici del Festival de Primavera, nom amb què es coneix l’Any Nou xinès. Enguany és l’any de la rata, el primer dels dotze signes del zodíac xinès que, com molts sabreu, encara avui determinen la fortuna que es tindrà durant l’any o la conveniència per emprendre reptes importants tant a nivell personal com professional. A diferència de la idea que es té des d’Occident, en la cultura xinesa la rata no té connotacions negatives: és símbol de riquesa i sovint també s’associa amb la fertilitat. Veurem si s’acompleix.

Pel que fa a fenòmens astronòmics rellevants, el 2020 també serà especial. El passat 10 de gener es va produir el primer dels 4 eclipsis lunars penombrals que hi haurà aquest 2020, un fenomen que normalment només passa dos cops l’any i que podrem tornar a veure el 5 de juny, el 5 de juliol i el 30 de novembre. A més, el 21 de juny hi haurà un eclipsi solar anular (visible a l’Europa de l’Est, la major part d’Àsia i la major part d’Àfrica) i el 14 de desembre un eclipsi solar total, tot i que només es podrà veure a Sud-amèrica i al sud-est d’Àfrica. I per acabar d’arrodonir-ho, també serà un any on veurem l’alineació de les òrbites de Mart, Júpiter i Saturn amb la de la Terra.

Per als fanàtics dels esports, aquest estiu serà mogut. El futbol serà el gran protagonista de mitjans de juny a mitjans de juliol. El 12 de juny arrencarà l’Eurocopa que, per celebrar la seva 60a. edició, es jugarà en diferents ciutats del continent. I, a l’altra punta del planeta, Argentina i Colòmbia seran les amfitriones de la Copa Amèrica que tindrà lloc durant les mateixes dates. El plat fort arribarà a finals de juliol amb els Jocs Olímpics de Tòquio, on 140 països es disputaran les medalles d’or, plata i bronze en més de 20 esports diferents (i les seves respectives modalitats).

A nivell cultural, us avancem alguns dels esdeveniments que marcaran el 2020. Pel que fa a cinema destaquen les noves entregues de James Bond, Avatar i Los cazafantasmas, o el remake de Mulán. D’altra banda, com cada any, amb el bon temps arribaran els grans festivals de música i, a Barcelona i rodalies, trobareu cites que ja s’han convertit en tot un clàssic: el Primavera Sound, el Sónar o el Cruïlla són només alguns dels noms de més volada. I per tancar l’apunt cultural, sapigueu que aquest 2020 també serà l’any dels videojocs. Dos dels videojocs més mítics, Pac-man i Super Mario Bros, compliran 50 i 40 anys respectivament i, per celebrar-ho, us podeu acostar a l’exposició temàtica del CCCB de què us parlàvem a l’agenda de la setmana passada.

Per acabar, us volem donar un parell d’idees sobre viatges. Rijeka, a Croàcia, i Galway, a Irlanda, seran les capitals europees de la cultura d’aquest any. Un bon motiu per descobrir aquestes dues ciutats de costa i deixar-vos seduir pel munt d’activitats que s’organitzen al voltant d’aquesta iniciativa europea. I, si encara no teniu planejat què fareu per vacances (ja sigui per Setmana Santa o a l’estiu), us deixem la llista dels 52 llocs que, segons el New York Times, mereixen una visita aquest 2020. Entre les destinacions que proposa el diari nord-americà que queden més a prop de casa hi trobareu Menorca, la Vall d’Aran i Astúries.

We also recommend you