ESCI-UPF

ESCI-UPF presenta l’estudi sobre el greuge econòmic de les persones amb discapacitat

  • 03/12/2019
  • 1 min reading time
Greuge econòmic de persones amb discapacitat
D'esquerra a dreta: Jordi Puig, professor d'ESCI-UPF; Marga Marí-Klose, regidora de l'Ajuntament, i Marta Segura, cap d'estudis d'ESCI-UPF. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Aquest matí, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat una sèrie d’esdeveniments per a celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. L’eix vertebrador d’aquesta celebració ha estat la campanya “Sumem capacitats, sumem diversitats”, en el marc de la qual s’ha presentat l’estudi “Greuge econòmic de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona”. Aquest estudi ha estat elaborat, entre d’altres, per ESCI-UPF, l’IMPD i COCARMI.

L’acte, presidit per la regidora d’Infància, Joventut, Persones Grans i Diversitat Funcional Marga Marí-Klose, ha començat a les 9.30h amb una roda de premsa on els Drs. Marta Segura i Jordi Puig, professors d’ESCI-UPF i autors de l’estudi, han presentat els objectius, la metodologia i els resultats de la recerca.

Segons les dades de l’Ajuntament, en el 2017, el 8’5% de la població de la ciutat té algun grau de discapacitat certificat. A partir d’aquestes dades, els investigadors d’ESCI-UPF, juntament amb investigadores del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, han quantificat el greuge econòmic comparatiu que pateixen les persones amb discapacitat a la ciutat de Barcelona.

Per realitzar l’anàlisi s’han dividit les persones amb discapacitat en 13 grups segons el grau i el tipus de discapacitat. L’estudi es centra en dos tipus principals de costos: els directes (allò que han de gastar de més) i els indirectes (els que deixen de percebre ells o la seves famílies degut a aquesta discapacitat).

Els resultats determinen un greuge molt important que va dels 17.700 als 41.200 euros anuals. Arran d’aquests resultats, els investigadors han presentat diferents mesures per combatre aquestes dades respectant l’heterogeneitat del col·lectiu. La resposta de l’Ajuntament, en veu de la regidora Marí-Klose, ha estat la de promoure polítiques públiques per reduir el greuge i ha anunciat algunes mesures que s’aplicaran durant aquest mandat en l’àmbit de l’habitatge, la cultura i l’esport.

Posteriorment, al Saló de Cròniques s’ha realitzat l’acte de presentació de l’estudi on la regidora i la Dra. Segura han donat a conèixer l’informe al públic assistent. A l’acte també ha participat Antoni Guillén, president de COCARMI, que ha fet un repàs dels avenços en polítiques socials durant els últims 40 anys, però també ha recordat que queda un llarg camí per recórrer per assolir la igualtat.

We also recommend you