LCA4Climate

Lliurament del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019

  • 25/11/2019
  • 2 mins reading time
Premi Catalunya d'Ecodisseny 2019
Foto: Agència de Residus de Catalunya

Convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Premi reconeix tres propostes d’entre 104 candidatures: el banc urbà modular Alpine, el fil d’altes prestacions de restes de texà Infinit denim i un ‘hotel d’abelles solitàries’ per a parcs urbans.

L’acte de lliurament del III Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019, celebrat avui 25 de novembre, mostra la innovació, la creativitat i la qualitat del teixit empresarial i estudiantil català vers l’economia circular. Pere Fullana i Palmer, Dr. Enginyer industrial, expert en producte i medi ambient i director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, ha format part del jurat del Premi. El jurat ha valorat principalment la incorporació d’estratègies d’ecodisseny i la contribució a l’economia circular, la qualitat del disseny i la innovació.

Des del 2001, la Generalitat patrocina aquest premi que reconeix productes innovadors, de qualitat i ambientalment sostenibles per canviar els models de producció i consum. El Premi reconeix productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes, que estiguin dissenyats per a millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida. A més, té com a objectiu “fomentar la inclusió de l’ecodisseny per impulsar la fabricació i el consum de productes i serveis sostenibles a Catalunya”, segons els organitzadors.

Productes premiats

Per a l’edició 2019, el premi ha tingut tres categories: “Producte”, “Producte en desenvolupament” i “Disseny Jove”. Així, el jurat ha premiat aquells productes que ja es troben al mercat i que han estat dissenyats o fabricats a Catalunya i que tenen en compte consideracions ambientals; projectes de productes, encara no fabricats o comercialitzats (però en l’etapa de prototip), dissenyats a Catalunya i que tenen en compte consideracions ambientals; productes, productes en desenvolupament o estratègies, amb criteris d’ecodisseny, desenvolupats per estudiants o titulats novells de Catalunya.

En la categoria “Producte”, el premi se l’ha endut Escofet_lab amb el banc modular Alpine, pel seu disseny atractiu i atemporal amb un preu competitiu en un sector on aquest aspecte és crític, segons expliquen els organitzadors del Premi. Aquest banc s’ha dissenyat per facilitar la seva reparabilitat i allargar així la seva vida útil.

En la categoria “Producte en desenvolupament”,  l’associació By My Eco ha estat premiada per buscar solucions locals a un residu tèxtil postconsum de volum important. Aprofita un flux de residu que s’ha desestimat vàries vegades obtenint un fil d’altes prestacions apte per tornar a fabricar productes tèxtils: l’Infinit denim, un exemple d’economia circular aplicada en un producte.

Finalment, en la categoria “Disseny Jove” el premi ha estat per a la Cristina Bonamusa Martínez de l’escola EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, que ha ideat una solució simple, exhaustiva i industrialitzable per a un problema de biodiversitat en l’entorn urbà: l’HBEE, un hotel d’abelles solitàries i pseudosocials, un lloc de nidificació per a pol·linitzadors en els parcs urbans.

Com a part de l’acte on s’han donat a conèixer les candidatures guardonades del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019, s’ha inaugurat també l’exposició del Premi que farà itinerari durant 2020 fins 2021 per diferents ubicacions de Catalunya. Aquesta exposició té com a objectiu acostar l’ecodisseny als dissenyadors de productes, fabricants, promotors i estudiants, així com al públic general, per a promoure el consum de productes dissenyats amb criteris ecològics, segons els seus organitzadors.

We also recommend you