La Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2019 a ESCI-UPF
23/11/2019
1 min reading time
ESCI-UPF ha acollit una acció de conscienciació sobre la necessitat de reduir residus en el marc de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus (EWWR, de l’anglès European Week for Waste Reduction), una iniciativa que promou la implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus al llarg d’una setmana.
En l’acció, els científics de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF han classificat tots els residus que es generen a l’edifici durant una setmana i han pogut comprovar com, en aquest període de temps, es generen 78 kg de deixalles, l’equivalent a un alumne ben fornit.
Per categories, els resultats ens deixen l’equivalent a una nena de 13 anys de paper (46 kg), dues copes de la Champions League de compostable (17 kg), una maleta de viatge de plàstic (10 kg) i dos Chihuahues d’alumini i brick (4 kg).
L’acció s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de l’empresa concessionària de la neteja de l’edifici, Ndavant Multiservies, i la coordinació dels òrgans de gestió de l’edifici.
Un cop les dades s’hagin analitzat amb cura, es presentaran les conclusions de l’estudi pilot per tal de poder oferir propostes de cara a la millora de l’impacte ambiental de l’escola. D’entrada, la racionalització en l’ús del paper, la necessitat de reduir en envasos d’un sol ús i la millora del sistema de recollida selectiva, apareixen com a punts destacats.
Sobre l’EWWR
Del 16 al 24 de novembre de 2019 se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquesta celebració està destinada a donar a conèixer estratègies per a la reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria. A més de fomentar accions sostenibles per reduir els residus i modificar el comportament quotidià dels europeus en matèria de consum i producció.
Es tracta d’una iniciativa que neix d’un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE + de la Comissió Europea i des de l’any 2008 se celebra a Catalunya sota la coordinació de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).
El proyecto ZERO CABIN WASTE (LIFE / ENV / ES209) está cofinanciado por la Unión Europea a través del programa LIFE. Los socios del proyecto son Iberia, Gate Gourmet, Ecoembes, Biogas Fuel Cell, Ferrovial y ESCI-UPF.
Cada año se producen más de 400 millones de toneladas de plástico en el mundo y solo un 9% de los residuos que generan se reciclan, mientras que el 79% se encuentra en vertederos o abandonado en la naturaleza, según la ONU. Flotando en el océano, los científicos estiman que hay alrededor de 5 billones de piezas de plástico.
El análisis de ciclo de vida aplicado a la construcción muestra que el uso de cenizas volantes—residuo producido por la combustión de carbón en centrales térmicas— aumenta la durabilidad del suelo, mejorando las condiciones de rendimiento en carreteras de tráfico de bajo volumen.
Leave a message