ESCI-UPF

AECOC i Lidl: diferenciar-se per crear valor

  • 21/11/2019
  • 1 min reading time
Retail Lidl
Planinc, Branding & Packaging Manager de Lidl Espanya, durant la xerrada. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Els alumnes de 3r i 4t del GNMI que cursen l’optativa de Retail internacional han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà el panorama actual del sector de la distribució gràcies a Gabriel Izard, exdirectiu d’AECOC, i Marta Planinc, Branding & Packaging Manager de Lidl Espanya.

En la primera part de la sessió, Izard ha donat a conèixer la tasca d’AECOC i ha explicat les tendències cap a on està evolucionant el sector retail. En una societat que canvia a passos de gegant, ha remarcat l’aposta cada vegada més clara per la sostenibilitat; els canvis en el fenomen de la marca blanca, on les marques tornen a guanyar pes (sense recuperar els índexs anteriors a la crisi); i la necessitat d’adaptar l’oferta als canvis demogràfics on els singles i les parelles han guanyat protagonisme.

Izard també ha parlat sobre els principals canals de consum, on l’online encara representa una petita part de les vendes, i ha fet una radiografia a les principals cadenes de distribució del país, llista que està liderada per Mercadona pel que fa a facturació i quota de mercat. Per acabar, ha anomenat breument els canvis que s’estan produint en el sector del hard discount, les dificultats que troba la distribució online en l’última milla i la importància de potenciar l’experiència de compra.

A continuació ha estat el torn de Marta Planinc. En primer lloc ha presentat la situació en què es troba Lidl a nivell global i a Espanya. Actualment aquest supermercat té presència a 32 països (la major part a Europa), compta amb 11.000 botigues i fa 25 anys que operen a Espanya. Planinc ha explicat els pilars que sustenten l’empresa, que destaca pels preus competitius, la qualitat del producte, l’experiència de compra i l’aposta per la sostenibilitat.

La directiva de Lidl també ha fet referència als canvis que la cadena ha experimentat en aquests 25 anys a Espanya i com han evolucionat del hard discount al què anomenen smart discount. Lidl, que compta amb un 90% dels productes de marca de distribució, ha apostat per diferenciar-se a través del producte fresc. Com ha assenyalat Planinc, “amb les ofertes s’aconsegueix que la gent entri al supermercat, però perquè hi vulgui tornar cal fidelitzar-la a través del producte fresc i oferir una bona experiència de compra”.

Per acabar, Marta Planinc ha posat a prova els alumnes amb un Kahoot! on els més atents a la xerrada i els més ràpids han aconseguit emportar-se un petit lot amb productes de la cadena alemanya.

We also recommend you