Planinc, Branding & Packaging Manager de Lidl Espanya, durant la xerrada. / Foto: Arxiu ESCI-UPF
Els alumnes de 3r i 4t del GNMI que cursen l’optativa de Retail internacional han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà el panorama actual del sector de la distribució gràcies a Gabriel Izard, exdirectiu d’AECOC, i Marta Planinc, Branding & Packaging Manager de Lidl Espanya.
En la primera part de la sessió, Izard ha donat a conèixer la tasca d’AECOC i ha explicat les tendències cap a on està evolucionant el sector retail. En una societat que canvia a passos de gegant, ha remarcat l’aposta cada vegada més clara per la sostenibilitat; els canvis en el fenomen de la marca blanca, on les marques tornen a guanyar pes (sense recuperar els índexs anteriors a la crisi); i la necessitat d’adaptar l’oferta als canvis demogràfics on els singles i les parelles han guanyat protagonisme.
Izard també ha parlat sobre els principals canals de consum, on l’online encara representa una petita part de les vendes, i ha fet una radiografia a les principals cadenes de distribució del país, llista que està liderada per Mercadona pel que fa a facturació i quota de mercat. Per acabar, ha anomenat breument els canvis que s’estan produint en el sector del hard discount, les dificultats que troba la distribució online en l’última milla i la importància de potenciar l’experiència de compra.
A continuació ha estat el torn de Marta Planinc. En primer lloc ha presentat la situació en què es troba Lidl a nivell global i a Espanya. Actualment aquest supermercat té presència a 32 països (la major part a Europa), compta amb 11.000 botigues i fa 25 anys que operen a Espanya. Planinc ha explicat els pilars que sustenten l’empresa, que destaca pels preus competitius, la qualitat del producte, l’experiència de compra i l’aposta per la sostenibilitat.
La directiva de Lidl també ha fet referència als canvis que la cadena ha experimentat en aquests 25 anys a Espanya i com han evolucionat del hard discount al què anomenen smart discount. Lidl, que compta amb un 90% dels productes de marca de distribució, ha apostat per diferenciar-se a través del producte fresc. Com ha assenyalat Planinc, “amb les ofertes s’aconsegueix que la gent entri al supermercat, però perquè hi vulgui tornar cal fidelitzar-la a través del producte fresc i oferir una bona experiència de compra”.
Per acabar, Marta Planinc ha posat a prova els alumnes amb un Kahoot! on els més atents a la xerrada i els més ràpids han aconseguit emportar-se un petit lot amb productes de la cadena alemanya.
Un grup d’estudiants de primer de Batxillerat de l’escola Jesuïtes Casp de Barcelona van participar en un taller dissenyat pels alumnes del GNMI per acostar-los la realitat dels negocis i el màrqueting internacionals.
A finals del mes d’abril, a Madrid, els alumnes del GNMI Paula Cabeza, Jan Fernández, Josep Fructuoso, Asier Lechuga i Mar Puyol van proclamar-se guanyadors de la novena edició del Talent Match, una competició interuniversitària impulsada pel Grupo Hotusa.
La 3a edició de NetWork ESCI-UPF, celebrada el passat dijous 29 de maig, ha estat tot un èxit i ja es pot dir que ha batut rècords! L’edició d’enguany ha estat l’edició amb més participació, amb més de 150 alumnes assistents que van omplir el hall i la primera planta de la universitat buscant oportunitats per al seu futur professional.
Leave a message