ESCI-UPF

“Som delegades al Model WTO Belgrad 2019”

Dues alumnes del GNMI participen a la convocatòria de la World Trade Organization

  • 31/10/2019
  • 2 mins reading time
WTO Belgrad
Mercè Llunell, al centre, i Sara Polo, a la dreta, amb altres companys que van participar a la WTO de Belgrad. / Foto: Mercè Llunell i Sara Polo

Mercè Llunell i Sara Polo, estudiants de 2n del GNMI, han estat 5 dies a Belgrad participant en la simulació de negociacions internacionals de la World Trade Organization (WTO). El tema d’aquesta edició ha estat “Trade and Investment”.

La nostra aventura va començar al juliol, quan el professor Joan Pere Plaza va adreçar un correu als alumnes informant que a finals d’octubre s’organitzava una conferència sobre comerç internacional. Ens encoratjava a participar-hi i es posava a la nostra disposició en cas que necessitéssim ajuda amb el procés d’admissió. A nosaltres la proposta ens va moure alguna cosa per dins.

Així doncs, no vam trigar gaire a informar-nos sobre quins procediments s’havien de seguir per poder participar-hi: vam haver d’escriure una motivation letter en anglès explicant perquè volíem participar al Model WTO Belgrade 2019 i per què consideràvem ser bones candidates (ser estudiants de segon curs del GNMI, els idiomes que dominem o la nostra experiència laboral fins al moment). Els organitzadors van tenir en compte tots aquests aspectes a l’hora de triar els delegates de la conferència, ja que el Model WTO és un esdeveniment internacional que reuneix a estudiants de més de 10 països diferents i en el que el domini de l’anglès és imprescindible per a poder participar-hi.

Una vegada realitzat el procés d’admissió, vam haver de triar un comitè i un país al que representaríem. Vam escollir el comitè de Corporate Social Responsibility (per davant dels d’Investment Promotion and Market Access for Investment i el d’Investment Facilitation). Pel que fa als països, la Sara va escollir Mèxic, ja que tenia coneixements previs sobre la situació política del país; i la Mercè va escollir la República Popular de la Xina, a causa del moment actual que viu el país.

Vam passar moltes hores informant-nos sobre el tema, contactant professionals i professors de la universitat i llegint articles sobre comerç internacional i els països que representaríem. Tot per a poder escriure un position paper que vam enviar uns dies abans de l’inici de la conferència i on havia de constar la situació del país, detalls objectius d’aquest, la posició davant del tema escollit i els diferents acords als que volia arribar amb altres països durant les rondes de negociacions.

El 24 d’octubre vam viatjar a Sèrbia i l’endemà, després de la cerimònia d’obertura i de conèixer als delegats que representaven la resta de països, va començar la primera ronda de negociacions que marcava l’inici del congrés. En total, cinc rondes de debats i tres intensos dies van ser necessaris per a poder escriure les finals resolutions de cada comitè.

Durant cada sessió, s’han de seguir unes estrictes normes de procediment que han de ser respectades pel conjunt dels participants. A més a més, també estan els chairs, moderadors del debat. Per a poder optar al torn de paraula, el cartell amb el nom del país que es sosté davant de cada delegat ha de ser aixecat i posteriorment es pot procedir a la intervenció, que no pot ser superior a dos minuts. Quan cada país ha expressat la seva opinió sobre el tema, es pot donar peu a un unmoderated caucus, on els torns de paraula no són necessaris, però es necessita una prèvia moció, acceptada per mínim dos terços dels delegats. Cadascuna de les rondes pot arribar a durar unes dues hores i està separada de la següent per una pausa de 15 minuts. L’ambient és molt formal i burocràtic, per això és necessari respectar totes les normes de procediment que s’adrecen a tots els participants a l’inici de la conferència.

Els cinc dies de negociacions van ser només el resultat d’un llarg procés de recerca i d’esforç previ, el qual es va veure clarament reflectit en el resultat. L’objectiu no era només la final resolution, sinó també aprendre de les històries que els estudiants de grau i de màster d’arreu del món tenien per explicar, establir contactes que poden ser molt útils per a un pròxim futur professional i viure de prop el context real de les relacions internacionals prenent la base d’una simulació tant important com és la del Model WTO Belgrad.

Ens agradaria agrair a totes aquelles persones que ens han animat i ajudat durant aquests mesos previs a la conferència i a ESCI-UPF per confiar en nosaltres. També volem animar a tots els nostres companys i companyes de la universitat a participar en programes d’aquest estil, ja que donen l’oportunitat de viure una experiència inoblidable i ajuden a enfocar els estudis.

We also recommend you