ESCI-UPF

L’actitud davant les pràctiques d’empresa

Com encarar una assignatura que porta la universitat al món laboral

Pràctiques
Foto: Arxiu ESCI-UPF

Rosa Colomé, directora del Career Service i responsable de l’assignatura de Pràctiques, recull en aquest article les principals habilitats que han de tenir en compte els estudiants que cursaran aquesta assignatura enguany.

Iniciem l’octubre i, amb el nou curs, els estudiants de tercer inicien un nou projecte en la seva evolució acadèmica i professional: el repte de l’assignatura de Pràctiques. Les pràctiques curriculars són la seva primera incursió al món laboral, ja que hauran de treballar en una empresa un mínim de tres mesos a jornada complerta. S’hi incorporen com veritables professionals, juniors però professionals al cap i a la fi.

Aquest primer pas estarà ple d’incertesa, d’il·lusions i d’aprenentatge, i després d’anys veient aquest procés, puc assegurar a més que és personal i intransferible, i que s’hi ha de dedicar esforç i afrontar-lo amb la ment oberta.

Ment oberta a què? A conèixer-se a un mateix i poder reflexionar sobre quines són les nostres potencialitats i cap a quin àmbit ens agradaria orientar-nos inicialment per a poder aplicar a les empreses en les que encaixem. I això és important? Doncs sí, perquè, com bé reflexiona un estudiant de quart: “Encontrar prácticas no es una tarea como las demás de la universidad y no se le puede dar carpetazo sin analizar más la situación”. Per què? Perquè reflexionar i decidir permet, com a mínim, iniciar el camí amb bon peu.

La ment oberta s’ha de mantenir especialment quan iniciem el període de col·laboració amb l’empresa perquè aquí els aprenentatges sorgeixen d’on menys ens ho esperem. Recollim aquí alguns dels aspectes principals (n’hi ha molts i diversos, però apuntem alguns de comuns a qualsevol empresa) i com els han valorat els alumnes que ara fan 4t:

  • La importància de l’actitud en el món laboral o com bé diu un estudiant: “Puedes ser muy bueno en lo que haces, pero lo que demuestras y el motivo por el que te escogen es la pasión que muestras por trabajar”. Així que comenceu a donar-li valor a l’actitud, que de ben segur us obrirà moltes portes.

  • Superació i creixement personal perquè és el primer cop que ens trobem fora d’una assignatura marcada i pautada i cal ser autònom. En les vostres paraules, “Simplemente tenía que aprender a decidir y aprender a aceptar las consecuencias de mi decisión, hayan sido positivas o negativas”.

  • I finalment, aprendre a treballar amb gent de diferents generacions i en diferents posicions, de dins i fora de l’empresa (no només amb els meus companys de classe). I com ho fem? La resposta la dona, com no podia ser d’una altra manera, una estudiant: “Les pràctiques m’han ensenyat a escoltar abans de prendre una decisió i a ser més prudent amb les meves respostes, alhora que he après a comunicar-me de forma més efectiva en cada moment”.

En resum, comenceu el camí amb la ment oberta i amb ganes d’aprendre a cada pas i, als que ja heu fet aquesta primera part del procés, seguiu aprenent perquè el camí només acaba de començar.

We also recommend you