Bioinformatics Business

Entrevista a Oscar Flores, CEO de Made of Genes

“Hem d’aconseguir que hi hagi més bioinformàtica de mercat”

Una empresa amb premis, reconeixement i a punt de fer el salt internacional

  • 24/10/2019
  • 3 mins reading time
Made of Genes
Oscar Flores, director general de Made of Genes. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Parlem amb Oscar Flores, CEO de Made of Genes. Una empresa que va néixer el 2015 amb la idea de fer que les persones poguessin tenir el seu genoma seqüenciat en una plataforma que complís amb els requeriments normatius perquè es pogués integrar en els hospitals.

Com va néixer el teu interès personal per la bioinformàtica?

Soc enginyer informàtic, però estic casat amb una biòloga. La meva connexió amb la Biologia va començar amb el projecte de final de carrera, on vaig col·laborar amb la facultat de Biologia de la UB. A partir d’aquesta experiència, més endavant vaig decidir fer el doctorat a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center.

I com sorgeix la idea d’engegar un projecte com Made of Genes?

Després de la universitat, vaig estar 4 o 5 anys dedicat al món de la recerca mentre feia el doctorat. Passat aquest període tenia clar que volia anar al sector privat i em va semblar que la millor manera per fer-ho era amb un MBA que em donés una visió general del que és l’empresa. Allà és on vaig conèixer el Miquel Bru, el meu soci cofundador, i en el treball de final de màster vam desenvolupar el projecte d’emprenedoria que ha acabat sent Made of Genes.

Què és exactament Made of Genes?

Made of genes és una empresa que fa emmagatzematge i anotació de dades genòmiques tenint especial cura de la privacitat, ens encarreguem de l’encriptació de dades i del consentiment informat i automatitzem el màxim possible la informació que donem a l’usuari a través de la nostra plataforma. La seqüenciació, l’externalitzem.

«Som l’única empresa que inclou anàlisi bioquímica i genètica en un sol informe»

La nostra voluntat és arribar a tothom, però avui encara és difícil. Per això hem desenvolupat dues marques: Genomcore que és B2B i Made of Genes que és B2C. A Genomcore, dissenyem i venem infraestructures i plataformes per a tercers; mentre que a Made of Genes desenvolupem algoritmes per fer informes personalitzats.

En què consisteix el nou projecte de Made of Genes Life?

Hem donat un nou enfocament a la salut personalitzada unint en un sol producte dues cares de la genètica que fins ara estaven separades: la genètica clínica, rigorosa i accionable, i la genètica de consum, atractiva per al consumidor però poc rigorosa. Això ho hem aconseguit gràcies a la col·laboració amb Synlab que ens ha permès sumar l’anàlisi bioquímica amb la genètica. A dia d’avui som l’única empresa a nivell mundial que ho fa en un sol informe.

Ens pots posar un exemple?

Amb Made of Genes Life, si ens arriba un pacient amb colesterol alt, som capaços de dir si el desordre està provocat per condicionants genètics o pel seu estil de vida. D’aquesta manera podem fer recomanacions en positiu al pacient sense crear alarmisme.

Això ho fem mitjançant un petit llibre personalitzat que no és el típic informe de laboratori, ja que donem tres enfocaments diferents: el d’envelliment saludable, el de nutrició i el d’esport, on es fan recomanacions personalitzades per revertir aquesta situació.

A qui va dirigit el producte?

Principalment a sistemes sanitaris com podrien ser els sistemes de salut nacional. Ja hem col·laborat amb Dubai o Colòmbia. Però també als grans grups clínics i, sobretot, a les asseguradores.

«Preferim parlar de salut personalitzada»

Quin paper juguen els bioinformàtics a l’empresa?

Som poc més de 20 persones. Tenim bioinformàtics i enginyers informàtics que treballen de manera conjunta tot i tenir perfils diferents.

Necessitem gent amb coneixements biològics, però que sobretot dominin la programació. Hem d’aconseguir que cada cop hi hagi més bioinformàtica de mercat, perquè el sector privat té moltes més possibilitats de creixement que els centres de recerca.

Com veus el futur de la medicina personalitzada?

Nosaltres preferim parlar de salut personalitzada. Cal un canvi de mentalitat: no hem d’invertir en tractar millor els malalts, sinó que cal destinar recursos a evitar que la gent emmalalteixi.

Hem de desplaçar la càrrega del tractament cap a la prevenció. La idea és que la salut personalitzada arribi abans als nutricionistes, infermers, a les mútues, mútues de treball… llocs on la gent hi va de rutina quan està sana més que no als metges, als que hi anem quan ja estem malalts.

I quins plans de futur teniu com a empresa?

A finals d’aquest any comencem un procés d’expansió cap a 8 països de Llatinoamèrica gràcies al suport comercial de Synlab. A partir d’aquí, ens plantegem seguir creixent cap a Europa, primer als països més afins a nivell de legislació laboral, com ara Itàlia, per després anar a altres mercats com França, Alemanya o el Regne Unit… o fins i tot l’Orient Mitjà, un mercat molt interessant des del punt de vista de la genètica.

We also recommend you