ESCI-UPF

Tomàs Soler, alumni ESCI-UPF

“Emprendre és aprendre”

  • 22/05/2019
  • 2 mins reading time
Tomàs Soler, durant la conferència als alumnes del GNMI. Foto: Arxiu ESCI-UPF

Els alumnes de quart de GNMI estan a les acaballes, tenen al seu abast deixar intensos anys enrere i submergir-se per sempre en les procel·loses aigües del món laboral. Per il·lustrar com d’intensa i apassionant pot arribar a ser aquesta aventura, l’alumni Tomàs Soler va explicar com ha estat la seva experiència.

Va ser com a punt final de l’assignatura del Treball de Fi de Grau que dirigeix Marta Segura. Tomàs Soler, alumni de la segona promoció del llavors Grau Superior en Comerç Internacional va explicar com van ser els seu inicis. Va començar recordant que, quan ell va conèixer ESCI-UPF, aquesta institució era completament nova, només portava un any en marxa i, vist en perspectiva, va ser una clara aposta després d’haver conegut altres escoles de negoci prestigioses que l’havien decebut.

“Em vaig trobar amb una entitat visionària en l’àmbit educatiu”, recorda Soler. Quan a cap altre lloc demanaven portàtils, aquí els alumnes tenien l’obligació de dur-lo a classe. De la mateixa manera, tots tenien correu electrònic, entre altres novetats tecnològiques al seu abast. Sí, novetats, perquè cap altra institució educativa havia apostat llavors per aquestes eines. Parlem dels anys noranta.

Soler va recordar als alumnes que, encara que ells ara no en siguin conscients, al final, els estudis aporten uns intangibles que són els realment importants a la vida professional: capacitat per pensar, de ser crítics, de treballar en equip… “això és el que és realment important perquè, al cap i a la fi -va recordar- moltes vegades estudiem per aprovar”. El que queda, el mètode i l’experiència, és el que finalment compta. I sobretot, l’aspecte més important i cabdal: “les ganes, la passió i l’actitud adequada”.

Soler va fer un recorregut per la seva trajectòria professional: va explicar els seus inicis a PwC i Agrupació Mútua, així com les empreses que després ha creat: Global Vision Consulting i @Atiens. Però es va aturar a explicar moments puntuals, on va tenir experiències que el van enriquir, com per exemple quan, amb altres tres alumni d’ESCI-UPF, van crear dues empreses: una consultoria de comerç internacional i una altra d’importació.

Soler va descriure aquell any com “intens i divertit”, però alhora va reconèixer que aquella iniciativa no va funcionar. Això sí, va treure conclusions en positiu. Per començar, “emprendre sempre és aprendre”  i va explicar el perquè aquella iniciativa, plena d’il·lusió i feta entre i amb amics no va quallar: “ens va mancar lideratge, no vam fer una definició de rols ni vam dissenyar una estratègia de vendes”.

Aquesta reflexió, Soler la va acompanyar amb tres consells per als qui es plantegin crear noves empreses: el primer, sempre és més complicat fer-ho amb amics perquè una cosa són els negocis i una altra, ben diferent, l’amistat; el segon, buscar socis que no hagin estudiat el mateix, doncs si tots saben i tenen els mateixos coneixements es perd la complementarietat de visions diverses i, per últim, organització i coordinació.

Però van ser aquestes experiències fallides, les que van donar a Soler, tal i com ell va reconèixer, el coneixement i l’experiència per seguir intentant crear empresa. Durant la seva conferència, va explicar als alumnes com desenvolupar les idees de negoci, “perquè aquestes per sí soles no són res”. El més important, la coherència i la planificació: pensar sobre les possibilitats i els escenaris que tard o d’hora es plantejaran; en segon lloc, “vendre, vendre i vendre, que és, en definitiva, el que dóna sostenibilitat a qualsevol negoci”; en tercer lloc, l’equip, “doncs emprendre en solitari és sempre més complicat” i, finalment, “les dots de lideratge, que en cap cas és una cosa que s’aconsegueix pel càrrec” i “la gestió de personal, no sempre fàcil”.

Per acabar, i per inspirar als presents, Soler va donar una sèrie de consells. Els més destacats: intentar, i més ara, amb tota una vida per davant, fer sempre el que més agradi i apassioni; treballar sempre amb un somriure a la cara, sense perdre el sentit de l’humor; no deixar mai d’aprendre; mantenir sempre uns codis ètics i fer un esforç per mantenir-se sempre informat. No és casualitat la dita popular: “la informació és poder” i també l’inici de noves i, qui sap, exitoses oportunitats.

Per saber-ne més

Tomàs Soler, amb una dilatada trajectòria en el món professional, també ha tingut el seu particular afany de deixar negre sobre blanc la seva experiència i coneixement en processos d’emprenedoria. És coautor, juntament amb Joan Riera, de Emprende tu propia aventura, amb pròleg de l’empresari ja desaparegut Ricardo Fisas i de Impulso.

We also recommend you