ESCI-UPF

Pràctiques d’empresa, l’entrada al món laboral

  • 09/05/2019
  • 2 mins reading time
Foto: Sweet Louise

És l’assignatura amb més pes i importància del GNMI: pràctiques d’empresa. Enguany, 111 alumnes l’han cursat. Durant tot un trimestre, els participants tenen una feina a temps complet per aplicar coneixements, conèixer la realitat empresarial i posar un peu en el competitiu món laboral.

ESCI-UPF ha estat, en aquest sentit, pionera perquè des del seu naixement va institucionalitzar les pràctiques obligatòries a l’empresa. En un moment on, cap altre estudi ho feia, va ser un xoc per als estudiant, i també a per a les companyies, que no estaven acostumades que una universitat contactés amb elles per oferir el que ara és la norma: alumnes en pràctiques durant un període determinat.

En aquesta constant evolució, “el sistema s’ha perfeccionat”, assenyala la responsable del Career Service, Rosa Colomé, “i els alumnes reben una formació específica per fer front al repte laboral”.

El missatge és clar, afegeix Colomé: “els recordem que no estan fent pràctiques, sinó que estan davant de la seva primera feina”. I aquest training dóna els seus resultats, doncs la pràctica totalitat de les valoracions que fan les empreses dels alumnes del GNMI solen ser molt positives.

A l’espera del seu desenvolupament professional, els 111 alumnes van tenir al seu abast 173 ofertes publicades amb 211 places. Una xifra molt rellevant, doncs el funcionament que té el Career Service és traslladar les necessitats reals de les empreses i no obligar a aquestes a crear llocs específics per als alumnes.

És més, davant d’aquestes necessitats, els alumnes que apliquen han de passar per un procés igual que si apliquessin a una entrevista de feina: poden ser escollits o no. Tot i així, la gran oferta existent, amb la incorporació aquest curs de 56 noves empreses que han confiat en ESCI-UPF, comporta que cap alumne es quedi sense realitzar les pràctiques.

En aquest sentit, l’alumne té la llibertat de buscar ell mateix una empresa i una oferta. L’única condició és que aquesta sigui validada pel Career Service i tingui relació directa amb els estudis de Negocis i Màrqueting Internacionals. Enguany, una quarta part de les ofertes les han buscat el alumnes. Cal dir, però, que la implementació de la Directiva europea de protecció de dades ha creat una dinàmica, especialment en grans multinacionals, segons la qual aquestes grans empreses pengen en els seus webs les ofertes i obliguen als alumnes a aplicar directament per controlar les dades. La resta d’ofertes, més d’un 70%, han estat comunicades i penjades pel Career Service d’ESCI-UPF.

Les 211 ofertes estaven concentrades en determinades àrees: un 30%, en màrqueting; seguides per vendes i exportació, amb un 18% i 17% respectivament; i, a més distància, amb un 10% cadascuna, ofertes relacionades amb el màrqueting digital, logística i operacions. La resta, amb percentatges molt inferiors, compres, consultoria o finances. Ara bé, si analitzem els convenis finalment signats, els 111 alumnes s’han decantat per màrqueting (31%), exportació (24%), vendes (17%), consultoria (8%) i logística i operacions (7%).

Pel que fa a la durada dels convenis, en teoria, les pràctiques es duen a terme durant un trimestre acadèmic, d’abril a juny, però la recomanació que sempre es fa als alumnes és que intentin allargar al màxim la primera experiència professional. Així, els convenis ara signats, de mitjana, tenen una durada superior als quatre mesos. És a dir, que la majoria dels estudiants treballaran fins a juliol/agost. I molts, fins a començar les classes de quart a finals de setembre.

Dues últimes dades, la retribució mitjana ha crescut i ja se situa en els 546 EUR i la realització de les pràctiques es fa, majoritàriament, en empreses del país, tot i que any rere any creix el nombre d’alumnes que aposten per fer-les a l’estranger. Ara mateix, una quinzena han optat per aquesta via: 8 a Alemanya, 3 al Regne Unit, 2 als Estats Units, un a França i un a Corea del Sud.

We also recommend you