Business

El sector beauty, a l’alça

Perfumeria i cosmètica augmenten les seves exportacions

  • 10/04/2019
  • 1 min reading time
Foto: Summa

Hi ha sectors que en moments de crisi econòmica senten de manera més directa l’impacte de la reducció de la despesa familiar. Passa amb l’oci, la restauració, la moda i també amb la perfumeria i cosmètica. Afortunadament, però, per aquest últim sector, les darreres dades demostren un creixement contingut però consistent.

Per quart any consecutiu, va augmentar la despesa en el sector beauty fins als quasi 7.000 MEUR, segons dades facilitades per Stanpa, l’Asociación Nacional de Perfumería y Cosmética. Això suposa un 2% més que l’any 2017 i situa la despesa per càpita al voltant dels 150 EUR/any, superior a la mitjana europea que se situa en els 137 EUR/any.

Aquest creixement de perfums i maquillatge té molt a veure, assenyalen professionals del sector, amb l’empenta dels bloggers i instagramers, que han ajudat a disparar el consum. És el que Stanpa reconeix com l’impacte de “la societat hiperconnectada”. De fet, les xifres confirmen aquesta tendència a l’alça del sector: la cosmètica de color ha crescut un 5%; el maquillatges dels ulls, un 7% i el maquillatge facial, un 7%.

En aquesta línia de creixement del negoci, les empreses del sector beauty destaquen que en els darrers anys hi ha una tendència que al 2018 va quedar plenament ratificada: l’augment de la despesa de perfumeria i, de manera més recent, també del maquillatge masculí.

En relació als canals de distribució, el creixement del negoci va ser generalitzat, però els increments de facturació més destacats es van produir en els canals on hi ha espai per al consell professional. Així, al canal de l’estètica professional (spas, perruqueries i centres de bellesa) va créixer un 3,5%; a l’anomenat selectiu (perfumeries, principalment), l’augment va ser del 3,3% i, per últim, el nínxol de farmàcia va augmentar quasi un 2%. Aquest últim, que ens darrers anys estan esgarrapant quota de mercat gràcies a que “són magnífics prescriptors”, assenyala un professional del sector, aconsegueix vendre producte amb més marge, perquè se centra en productes de més qualitat, dintre de l’àmbit del tractament. El que en el sector es coneix com producte blanc, allunyat de la lluita per la quota del color. Hi ha consens en què hi ha una convergència d’interessos: les farmàcies intenten diversificar la seva oferta i les empreses del sector, posicionar-se en nous nínxols amb més valor afegit i més protegits dels grans monstres del sector que es mouen lluny de l’àmbit de les farmàcies.

Exportacions

Ara bé, si hi ha un àmbit on les xifres són realment bones és en el comportament de les exportacions, que l’any 2018 es van elevar als 4.680 MEUR. Bona part d’aquestes exportacions (4.260 MEUR) corresponen a perfums i cosmètics, amb un increment del 10% en les vendes en els mercats internacionals. La resta, exportacions d’olis essencials.

Concretament en perfumeria, l’èxit de les empreses catalanes i espanyoles és indubtable, doncs aquests darrers anys s’han convertit, per darrera de les grans líders mundials, les empreses franceses, en les que més exporten de tot el món. Aquest èxit a menor escala també s’està produint en altres sectors del segment beauty, com les essències, que van tenir un bon comportament exportador amb un augment al 2018 del 8,5%.

We also recommend you