ESCI-UPF

25 aniversari

Doers out of the blue

Una nova campanya per mirar al futur

Lucía Hernández, alumna de 3r del GNMI, en un moment al Saló de l'ensenyament / Foto: Arxiu ESCI-UPF

A tots els que vam viure el procés de creació i llançament de la campanya World Wide Doers ens va agradar. Els alumnes d’aquell moment, alumni, personal, professorat, empreses, tots es van sentir identificats en menor o major grau amb una campanya que tenia per objectiu mostrar al món què fem, però el més important, qui som.

Quan vam llençar la campanya al maig del 2014, coincidint amb la celebració dels 20 anys d’ESCI-UPF, el món era molt diferent a com el coneixem actualment. Barack Obama feia poc més d’un any que havia iniciat el seu segon mandat a la presidència dels EUA, les Nacions Unides lideraven la lluita contra el canvi climàtic, que es va reflectir en l’acord de París adoptat al 2015, i l’economia mundial semblava que poc a poc s’anava recuperant.

En aquest context, els nostres doers descobrien el món sent travellers, thinkers, dreamers i, fins i tot, algun Sant Jordi, també sent lovers. I mentre el Grau en Negocis i Màrqueting Internacionals es seguia consolidant amb força entre el teixit empresarial català i els nostres graduats marxaven a treballar arreu del món, ESCI-UPF acceptava un nou repte i posava en marxa el Grau en Bioinformàtica a proposta de Bioinformatics Barcelona, conjuntament amb la UPF, la UPC i la UB.

En aquests gairebé 5 anys, diferents esdeveniments mundials han anat transformant la societat fins arribar al punt on ens trobem ara. L’inici de la guerra de Síria el 2011 ha provocat la major crisi de refugiats a Europa des de la Segona Guerra Mundial, el Mediterrani s’ha transformat en una gran fossa comuna i, mentre el Brexit fa tremolar els ciments d’Europa i aquesta mira cap a un altre costat, l’extrema dreta ha deixat de ser una anècdota del passat per transformar-se en una realitat a molts països.

En altres parts del món, el panorama no és molt millor. Donald Trump, amb el seu Make America Great Again, s’ha fet amb la presidència dels EUA amb un discurs clarament antiimigratori, proposant construir un mur impossible amb la frontera amb Mèxic i augmentant les tensions comercials amb Xina que, a l’estil més orwel·lià, imposa un control acèrrim sobre la seva població mitjançant eines digitals que fan posar les mans al cap a defensors de la llibertat d’occident, però que s’obliden de qüestionar què fan Facebook o Google amb les nostres dades.

I és que volen que deixem de ser thinkers i que un algoritme decideixi per nosaltres quina música escoltar, quines sèries veure, com hem de vestir i a on viatjar. Volen que deixem de ser travellers i que voltem pel món com a depredadors fent servir plataformes com Airbnb que poc a poc estan transformant la fisonomia social i comercial de les ciutats. Però sobretot, volen que deixem ser dreamers

Per això, coincidint amb la preparació de la campanya del Saló de l’ensenyament i la celebració dels 25 anys d’ESCI-UPF i sent conscients que no hi ha res més important que una societat ben formada, vam voler preguntar als nostres alumnes com veuen el món en el que vivim, com senten la universitat i com valoren la formació que reben. Vam fer les mateixes preguntes a alguns dels nostres alumni, aquells que porten tatuat amb orgull la paraula doers als seus perfils de Linkedin, Twitter o Instagram. I vam descobrir que a tots ells els segueixen movent els valors de respecte, sostenibilitat i multiculturalitat que fa anys que ens distingeixen i que formen part del nostre ADN de color blau.

El blau és el color del nostre mar i els nostres rius, del nostre cel i del nostre planeta. El blau és el color de la calma. I blau és el color d’ESCI-UPF. Per això reivindiquem, ara més que mai, que tenim un compromís amb el món que ens envolta, que tant si triem negocis, com màrqueting, com bioinformàtica som conscients de la responsabilitat que tenim amb el nostre entorn i amb la gent. Per això, aquest darrer Saló de l’ensenyament, hem cridat “Make Earth Blue Again”.

Us pregunteu si hem deixat de ser doers? La resposta és que no volem competir per un eslògan que ens faci oblidar perquè estem aquí, que som conscients dels perills que el món afronta i per això tornem a mirar cap els nostres orígens, cap a les persones que van crear aquesta institució i les que la fan funcionar ara, recordem la valentia de les primeres promocions i la dels estudiants que ens volen escollir ara, prenem partit pels nostres alumni repartits per tot el món i, el més important, volem reivindicar qui som: som ESCI-UPF.

We also recommend you