Business

La balança comercial empitjora

  • 19/03/2019
  • 2 mins reading time

Les xifres no enganyen. L’any 2018 no va ser el millor, tot i que l’exercici va tancar amb un augment global de les exportacions, dues dades són preocupants: d’una banda, al desembre, les vendes es van contraure; de l’altra, el dèficit comercial va augmentar considerablement.

A primera vista, les xifres van ser bones: Catalunya i Espanya van batre els rècords d’exportació. Mai s’havia exportat tant. En el cas del Principat, van augmentar un 1,1% fins facturar 71.623 MEUR i, en el cas espanyol, les exportacions van augmentar un 2,9% fins els 285.000 MEUR. En aquest cas, però, cal afegir una puntualització significativa: el creixement de la facturació va venir de la mà del valor de les mercaderies venudes (+3%), i no tant del volum venut (-0,1%), segons dades de la Secretaria d’Estat de Comerç.

Si posem la lupa sobre com es va tancar l’any, en tots dos casos les vendes es van contraure: al desembre passat, Catalunya va exportar quasi un 8% menys que al desembre del 2017. En el cas espanyol, mateixa dinàmica: una contracció de l’1,7% de les exportacions mentre que les importacions continuaven creixent.

És per això que, com que les importacions van créixer més que les exportacions, el dèficit comercial es va disparar tant a Catalunya com a Espanya. En el cas català, fins els 18.554 MEUR, amb la consegüent caiguda també de la taxa de cobertura, que va quedar en el 79,4%, 4,6 punts menys que al 2017. En el cas espanyol, el dèficit comercial va pujar fins els 33.840 MEUR, un 36,8% més que al 2017. I pel que fa la taxa de cobertura, aquesta es va situar en el 89,4%, 2,4 punts més baixa que al 2017.

En relació al patró geogràfic, el comportament de les empreses catalanes i espanyoles és mimètic, amb diferències mínimes. El pes d’Europa és considerable, doncs a Espanya el 71,3% de les exportacions tenen com a destí el Vell continent (65,6% la UE i 51,5% l’eurozona); en el cas català, els percentatges són 72%, 64,6% i 52,2%. Dues gotes d’aigua. Per una qüestió de proximitat geogràfica, Catalunya exporta una mica més a França i Itàlia, i Espanya, a Portugal. En tots dos casos, el pes d’Alemanya és semblant i representa el segon mercat després del francès. Pel que fa al Regne Unit, per a Espanya representa el 6,7% de les vendes globals, mentre que per a Catalunya, el 5,5%.

El comportament a la resta de continents és igualment coincident: Amèrica suposa al voltant del 10% de les exportacions; Àsia, entre el 9,2% i el 9,6%; i Àfrica, el 6,5%. On hi ha diferències més notables és, com en el cas europeu, en el pes d’alguns països. Així, per exemple, al Marroc, mentre Catalunya hi exporta un 2%, Espanya, en el seu conjunt, un 2,9%. Semblant el cas dels EUA: Catalunya, un 3,5% i Espanya, un punt més, 4,5%.

El repte rau en aconseguir augmentar les vendes en altres països emergents, on la presència és molt minsa. En el cas català, que no deixa de ser la comunitat més exportadora i dinàmica de tot Espanya (més d’una quarta part de les vendes totals i un 28% de les importacions), el volum total d’exportacions catalanes als BRICS és inferior al del Regne Unit: un 5,2%. Que només un país, la Xina (incloent-hi Hong Kong) suposi quasi la meitat d’aquest percentatge ho diu tot. Això significa que la resta de països (Brasil, Rússia, l’Índia i Sud-Àfrica) no arriben ni a l’1% de les exportacions. I ja no parlem d’altres que, per dimensionament o trajectòria, són un mercat interessant: l’economia més gran del continent africà, Nigèria (0,1%); el quart país més poblat del món, Indonèsia (0,2%) o la tercera potència econòmica mundial, el Japó (1,2%).

En relació als sectors econòmics, aquí sí hi ha notables diferències: el potent hub petroquímic de Tarragona, per exemple, provoca que, mentre a Espanya el sector de productes químics és el quart en importància amb un 14% de les exportacions, a Catalunya és el primer amb un 26%. La resta, semblant. Com sempre, els sectors de béns d’equipament, d’automoció i l’agroalimentari concentren entre el 40 i 50% de les exportacions totals.

We also recommend you