ESCI-UPF

25 aniversari

25 anys d’un projecte diferencial per al país

  • 20/12/2018
  • 2 mins reading time
Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra. / Foto: UPF

Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra, fa balanç dels primers vint-i-cinc anys de vida de l’Escola i aventura l’estratègia de futur per als propers anys.

L’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) celebra aquest any el seu 25è aniversari i ho fa avalada per una trajectòria que, durant tot aquest temps, ha estat exemple d’agosarades i reeixides iniciatives en l’àmbit docent, de la recerca i de la innovació.

L’estret lligam entre la UPF i ESCI-UPF es remunta al 1993, pràcticament en els inicis de la nostra Universitat, quan juntament amb la Generalitat de Catalunya, es va veure la necessitat de formar professionals experts en els negocis internacionals que poguessin ocupar-se i liderar empreses a l’exterior. A aquesta iniciativa s’hi van sumar ràpidament altres institucions de referència com la Cambra de Comerç de Barcelona, el Consell de Cambres de Catalunya o la PIMEC i, en tot aquest temps, el nombre d’empreses i institucions afins a aquest projecte no ha parat de créixer.

En l’àmbit docent, avui dia ESCI-UPF imparteix un ampli ventall de graus i màsters especialitzats, de caràcter professionalitzador i una rotunda orientació internacional, que configuren un catàleg de titulacions divers que manté els estàndards de qualitat de l’oferta docent de la Universitat. De fet, l’elevada demanda dels graus i màsters d’ESCI-UPF, el rendiment dels seus estudiants, el percentatge d’hores de docència que s’imparteixen en anglès o l’aposta pels programes d’intercanvi i de mobilitat internacional, per citar només alguns exemples, proven que ESCI-UPF és, des de fa temps, un referent en la formació de professionals d’excel·lència en els negocis internacionals que s’ha mantingut fidel a la seva missió i principis fundacionals. Alhora, però, l’Escola també ha sabut adaptar-se als nous temps posant en marxa iniciatives pioneres, entre les quals, en el camp docent, voldria destacar el Grau en Bioinformàtica, un innovador programa interuniversitari (UPF-UPC-UB) de tres anys, impartit íntegrament en anglès i en què s’apliquen les ciències de la computació i les tecnologies de la informació al tractament de dades de naturalesa biològica. La primera promoció del grau, de fet, es gradua també aquest curs i durant aquests tres primers anys els seus estudiants han pogut gaudir d’un complet sistema de beques gràcies a la col·laboració del Santander.

Pel que fa a la recerca i la transferència, l’Escola manté la voluntat d’esdevenir un centre de referència en recerca aplicada a processos d’interès per a empreses i institucions; una recerca, per tant, estretament relacionada amb les necessitats del territori, que són les necessitats de les seves empreses, institucions i persones; una recerca articulada entorn diferents àmbits de l’economia i l’empresa, com ara la internacionalització econòmica i empresarial, la responsabilitat social corporativa, el cicle de vida o la gestió ambiental. A l’entorn d’aquests, l’Escola ha endegat diverses iniciatives entre les quals destacaria les càtedres MANGO de Responsabilitat Social Corporativa i UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic. La primera és un clar exemple de la vocació de l’Escola cap a l’entorn més proper; la segona, de la seva vocació internacional. De fet, a través d’aquesta segona càtedra, recentment Nacions Unides ha reconegut la UPF com a Organització Observadora a la Conferència de les Parts (COP) davant la Convenció Marc pel Canvi Climàtic de les Nacions Unides (UNFCCC); una distinció que no només implica un reconeixement a la tasca realitzada durant tots aquests anys, sinó també un impuls per a la Universitat en aquest àmbit.

Fent balanç d’aquesta trajectòria, crec que el repte de l’Escola per als propers anys és potenciar i enfortir els seus elements diferencials i distintius. Són precisament la imbricació amb el territori, la marcada professionalització dels estudis, la vocació internacional i l’aposta per una recerca aplicada i orientada a resoldre els reptes de l’entorn, els que doten de valor afegit el projecte docent, de recerca i de transferència de l’Escola. Créixer en base a les fortaleses. Créixer, també, amb la Universitat Pompeu Fabra. Per a la nostra institució, l’activitat formativa de l’Escola dota de valor afegit el nostre projecte docent, atès que ens permet completar i diversificar la nostra oferta, i el camí per recórrer l’hem de fer plegats, avançant en sintonia i en la mateixa direcció, sota la premissa de sumar capacitats per guanyar excel·lència. Si avancem per aquest camí, ens esperen grans oportunitats.

Jaume Casals
Rector de la Universitat Pompeu Fabra

We also recommend you