ESCI-UPF

L’alumni Helena Aguilar, premi UPF Emprèn 2018

  • 11/12/2018
  • 1 min reading time
Helena Aguilar, acompanyada per Marta Segura, responsable de l’assignatura de TFG del GNMI; Nacho Dualde, gerent d’ESCI-UPF i Xavier Cuadras, director d’ESCI-UPF / Foto: arxiu ESCI-UPF

Helena Aguilar, graduada en Negocis i Màrqueting Internacionals a ESCI-UPF de la promoció 2017-18, ha estat guardonada amb el premi Emprèn Idea 2018 que atorga la UPF pel seu treball de fi de grau. Aquest premi vol distingir les millors propostes de negoci desenvolupades pels estudiants.

Helena Aguilar, que ja va guanyar prèviament el premi al millor TFG a ESCI-UPF, s’ha imposat a tots els estudiants de grau, postgrau i doctorat, menors de 30 anys del Grup UPF. El títol del seu treball de fi de grau (TFG) i pel que li han concedit el premi va ser “MOVe-U: Proyecto de Mobility As A Service en Barcelona siguiendo el modelo Lean Startup”i va ser tutoritzat pel professor Jordi Aguilar.

Per a la guardonada, la idea inicial del projecte es basava en “oferir una solució que integrés tota l’oferta de mobilitat i signifiqués una alternativa real al cotxe en propietat”. No cal oblidar que, com recordava Aguilar al seu projecte, Barcelona és la ciutat d’Europa amb més densitat de cotxes per quilòmetre quadrat (el triple que Londres o el doble que Munich), i això, sense comptabilitzar el nombre de motos, que augmentaria de manera notable la xifra total de vehicles a motor privats que circulen pels carrers de la capital catalana.

Així doncs, el que va fer Aguilar és desenvolupar una eina que integrés en una mateixa plataforma dos serveis diferenciats: d’una banda, un gestor de mobilitat i, de l’altra, un gestor de tota les dades dels moviments i viatges dins la gran ciutat.

Per a la realització del projecte, Aguilar va entrevistar a actors clau en el negoci de la mobilitat, com les autoritats del transport públic, els operadors de transport tant públics com privats, així com proveïdors de dades i socis tecnològics bàsics per a la realització del projecte.  A més, va organitzar diferents focus group per provar l’aplicació mòbil dissenyada per a tal efecte i s’hi incorporava un pla de viabilitat, entre altres aspectes.

Per a Aguilar, el projecte desenvolupat tractava “d’unificar interessos” entre empreses i ens públics i del sector privat. Donat que la tecnologia ja existeix, la graduada del GNMI reconeixia al seu TFG que només manca “voluntat i l’acord entre les parts interessades per canviar la mobilitat a les ciutats”.

UPF Emprèn són uns premis que concedeix anualment, des de 2008, el Consell Social de la UPF, que presideix l’empresària del sector tèxtil Núria Basi. El Consell Social és l’òrgan de participació de la societat en la Universitat. Entre les seves funcions hi ha el foment de les relacions entre la Universitat i el món econòmic, cultural i social que l’envolta, així com col·laborar en la definició de la planificació estratègica de la UPF.

L’acte de lliurament d’enguany va ser presidit per Núria Basi i el vicerector adjunt al rector Pelegrí Viader Canals.

We also recommend you