ESCI-UPF

ECOTOPIA, una iniciativa innovadora i visionària

  • 14/02/2023
  • 2 mins reading time
Ecotopia Eutopia
Foto: UPF

ECOTOPIA és una iniciativa de col·laboració entre set universitats de l'aliança EUTOPIA i el seu soci global sud-africà, que s'han unit per oferir als estudiants de grau un itinerari educatiu innovador i internacional en economia, gestió, finances i empresa centrat en la sostenibilitat.

A principis del 2023, l’equip ECOTOPIA va donar la benvinguda al primer grup d’estudiants. A més de les titulacions de grau, ECOTOPIA ofereix a aquests estudiants una aventura acadèmica, amb l’oportunitat de desenvolupar un conjunt únic d’aptituds en matèria de sostenibilitat, treball en equip i col·laboració internacional. El programa els proporcionarà formació en economia sostenible i els dotarà dels coneixements necessaris per crear un futur més sostenible, equitatiu i pròsper.

Aquest semestre començaran amb un curs introductori sobre sostenibilitat aplicada a l’empresa, la gestió i l’economia impartit per la professora d’ESCI-UPF Lela Mélon; Luciana Oranges Cezarino, professora de la Universitat Ca’ Foscari; i Ladeja Godina Kosir, presidenta de la Plataforma Europea de Parts Interessades a l’Economia Circular, i fundadora i Directora General de Circular Change d’Eslovènia. Aquests mateixos estudiants, també participaran per primera vegada en un curs intensiu d’estiu a Ljubljana el juliol del 2023.

Segons Toni Luna, vicerector d’Internacionalització de la UPF, «ECOTOPIA és una de les primeres iniciatives de la Universitat Europea EUTOPIA per crear certificacions acadèmiques compartides entre sis universitats de l’aliança i un dels nostres socis globals internacionals. L’objectiu és sumar altres universitats a aquesta iniciativa en el futur, que obre una via innovadora de col·laboració universitària mitjançant cursos en línia i híbrids, programes intensius d’estiu presencials i altres col·laboracions com les comunitats d’aprenentatge connectades d’EUTOPIA, que fomenten la cooperació i col·laboració entre professors i estudiants de diferents països».

ECOTOPIA es va concebre com una intersecció entre economia, gestió, empresa, visió i cooperació, amb el propòsit explícit de formar els estudiants en un entorn internacional. El seu objectiu és formar ciutadans il·lustrats que assumeixin amb confiança les seves futures carreres i compromisos en un context globalitzat. Els graduats d’ECOTOPIA estaran capacitats per integrar la sostenibilitat en els seus projectes i respostes als reptes al llarg de les seves carreres i les seves vides com a ciutadans compromesos amb el món.

“ECOTOPIA és una oportunitat excepcional tant per als estudiants com per a les universitats participants”

Per a Albert Carreras, director d’ESCI-UPF i responsable de l’equip que ha desenvolupat el programa a ESCI-UPF conjuntament amb la UPF des dels orígens de la idea el 2019, “ECOTOPIA és una oportunitat excepcional tant per als estudiants com per a les universitats participants. Per als estudiants, és un accelerador en el seu procés d’aprenentatge sobre com gestionar alguns dels reptes més vitals a què s’enfronten les nostres societats, i fer-ho des d’una perspectiva internacional i cooperativa des del primer any de carrera. Un pas endavant sense precedents per eliminar les barreres al coneixement i promoure la participació i la diversitat a l’espai de l’educació superior a tot Europa i més enllà”.

El programa concedeix als estudiants que aproven una certificació europea a més del títol nacional, cosa que els brinda l’oportunitat única de treballar en equips internacionals a nivell de grau. Dues escoles d’estiu, una a Ljubljana i una altra a Rabat (al campus de l’Escola de Negocis ESSEC), completen el programa. La primera funciona com a accelerador en la creació de la comunitat d’aprenentatge; la segona se centrarà en la innovació i l’esperit empresarial a l’Àfrica.

Per Mathieu Martin, professor de l’Institut d’Economia i Gestió de la Universitat CY Cergy de París, i un dels artífexs del programa, “ECOTOPIA es recolza en l’aliança EUTOPIA per oferir als estudiants un itinerari educatiu internacional orientat al desenvolupament sostenible. Els departaments d’economia i les escoles de negocis implicades aprofitaran el projecte per redissenyar la col·laboració institucional.»

Aquesta dinàmica està d’acord amb les ambicions de les institucions membres i les polítiques europees sobre transició social. EUTOPIA es posiciona així com un actor en el camp de l’educació per a un futur sostenible, alhora que dota els seus estudiants de la competència i destresa essencials per a les seves carreres com a professionals d’alt nivell en economia, gestió, finances i negocis.

Els socis d’EUTOPIA que participen a ECOTOPIA són:

  • Universitat Babeș-Bolyai, Facultat d’Economia i Administració d’Empreses | Cluj-Napoca, Romania.

  • Universitat Ca’Foscari, Departament d’Economia i Departament de Gestió | Venècia, Itàlia.

  • Universitat CY Cergy, Institut d’Economia i Gestió | París, França.

  • Escola de Negocis ESSEC, Iniciativa d’Excel·lència CY | Cergy-Pontoise, França.

  • Universitat de Ljubljana, Facultat d’Economia i Empresa | Ljubljana, Eslovènia.

  • ESCI-UPF | Barcelona, Espanya

  • Universitat de Stellenbosch, Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials | Stellenbosch, Sud-àfrica

We also recommend you