ESCI-UPF Research

L’alumni Laia Hoyos, guardonada pel seu TFG en Benestar Planetari

  • 09/11/2022
  • 2 mins reading time
Sostenibilitat Alimentària TFG
Foto: Pixnio (Amanda Mills)

Laia Hoyos, alumni del GNMI, ha estat guardonada amb el segon premi al millor TFG en Benestar Planetari 2022, convocat conjuntament per la UPF i la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic.

L’alumni Laia Hoyos ha estat premiada pel seu TFG Food Sustainability and Education (FSE) in the European Union: State-of-the-art review of European Union’s public policies and degree of incorporation of FSE, que va ser tutoritzat per Mercè Roca i va comptar amb la col·laboració de la llavors investigadora de la Càtedra UNESCO, Laura Batlle.

El TFG va consistir en una revisió de la literatura sobre l’educació en desenvolupament sostenible (amb el focus en la sostenibilitat alimentària), i el monitoratge d’iniciatives i polítiques de la Unió Europea per promoure la inserció de la sostenibilitat alimentària en els currículums escolars arreu d’Europa.

En aquesta entrevista ens explica com va sorgir el seu interès per aquesta temàtica i com va ser el procés d’execució del Treball de Fi de Grau.

1. Com  va sorgir la idea del teu Treball de Fi de Grau?

El meu TFG parteix de la recerca acadèmica que he pogut desenvolupar dins del marc del projecte “Educació de Sostenibilitat Alimentació (FSE) a les escoles catalanes” de la iniciativa de Benestar Planetari de la UPF, sota el nom de FoodSeed.

L’octubre passat es van obrir dues convocatòries de projectes de recerca a l’entorn del Benestar Planetari per dos projectes molt potents de la Planetary Wellbeing Initiative. Vaig decidir presentar la meva candidatura tant bon punt es van obrir per dos motius.

D’una banda, a nivell personal em motiva molt el desenvolupament sostenible, el consum i l’alimentació responsable. De l’altra, tenia interès per aprendre com funciona el món de la investigació i la recerca, i la feina que fan des de la Càtedra UNESCO em semblava realment interessant i vaig pensar que hi podria aprendre molt, com així va ser.

El projecte FoodSeed analitza el grau d’integració d’habilitats i coneixements relacionats amb la FSE a les escoles primàries i secundàries de Catalunya. La voluntat final del projecte és sensibilitzar i millorar el pensament crític dins dels agents educatius com a desencadenant del canvi social cap a sistemes alimentaris sostenibles i hàbits de consum, i promoure iniciatives i reformes educatives en aquest àmbit.

2. En què vas decidir centrar el teu TFG?

Vaig decidir desenvolupar el meu TFG en la línia d’investigació de FoodSeed, però amb el focus en entendre, primer, què entenem per sostenibilitat alimentària i com s’aborda en l’àmbit educatiu la sostenibilitat alimentària en el currículum escolar; i en segon lloc, quin és el paper de la Unió Europea en integrar l’educació en sostenibilitat alimentària entre estats membres, i quin és el marge d’actuació de la UE per dissenyar i establir un currículum educatiu que integri i fomenti plenament la FSE arreu de la Unió.

3. Quines conclusions vas extreure?

La sostenibilitat alimentària és part del desenvolupament sostenible i dels ODS, i educar als infants en aquest aspecte és essencial per a la transició ecològica i els sistemes alimentaris sostenibles. Tot i això, l’educació alimentària no és exhaustiva en els currículums escolars.

Cal entendre que els marcs i reglaments pel que fa a l’educació en els estats membres varien enormement, ja que no són competència exclusiva de la UE. D’altra banda, les propostes en el marc de la UE sobre l’aprenentatge per al desenvolupament sostenible no integren amb profunditat els aspectes relacionats amb l’alimentació.

És per això que la UE ha de treballar en promoure l’educació en matèria de sostenibilitat alimentària per proporcionar als joves el coneixement dels sistemes alimentaris sostenibles i adoptar hàbits alimentaris saludables i sostenibles. Així mateix, ha de buscar vies alternatives per incidir en les directives i reglaments dels estats membres.

Per últim, m’agradaria animar a tots i totes les estudiants a presentar els seus TFG a les diferents convocatòries que s’obrin, i que estiguin atents a les oportunitats que es presentin.

We also recommend you