ESCI-UPF

Eleccions italianes: revifar la flama del feixisme

  • 29/09/2022
  • 1 min reading time

Dimarts 27, ESCI-UPF va organitzar una taula rodona online per analitzar els resultats de les eleccions italianes, que diumenge van donar la victòria al partit d’ultradreta Fratelli d’Italia, liderat per Giorgia Meloni.

Per fer-ho vam comptar amb dos convidats de luxe: Vicenç Lozano, periodista i historiador que durant 35 anys va ser l’enviat especial de TV3 a Itàlia i al Vaticà; i Pelayo Corella, també periodista i historiador i professor de l’assignatura Anàlisi dels fets polítics internacionals al GNMI.

La sessió va servir per parlar de l’auge de la ultradreta a Itàlia i, per extensió a Europa, i del paper que han tingut els mitjans de comunicació en aquest procés. També es va abordar la situació en què queda l’esquerra al país transalpí després de la patacada electoral i quin panorama de governabilitat dibuixen els resultats de diumenge passat.

Els ponents van repassar l’evolució del populisme a Itàlia, des de l’aparició de la figura de Berlusconi (un Trump abans de Trump) fins a l’actualitat amb exemples com la Lega, Movimento 5 Stelle o la pròpia Fratelli d’Italia.

D’altra banda, van intentar pronosticar cap a on s’encaminaran les polítiques del futur govern de Meloni i com aquestes podrien trobar encaix dins el context de la Unió Europea.

Podeu recuperar la taula rodona completa en aquest enllaç.

We also recommend you